Natjecateljska komisija HNS-a predložila uvođenje jedinstvenog trećeg ranga

Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza je prema pisanju Sportskih novosti na jučerašnjoj sjednici predložila uvođenje novog sustava natjecanja s ciljem da u sezoni 2022./23. prvi rang natjecanja broji 10 klubova, drugi 12 te da se uvede jedinstveni treći rang natjecanja koji bi brojao 16 klubova.

Predsjednik Natjecateljske komisije je ujedno i dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović, a u njoj su još uključeni Neven Šprajcer (KA), Željko Mihalj (ZG), Pero Vićan (DU), Ivan Novak (VŽ), Ivan Peraić (RI), Ivica Šparavec (ZNS) te tajnik Željko Bel. Konačnu odluku o ovom prijedlogu donosi Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Kao podlogu za ovakav prijedlog Natjecateljska komisija je analizirala sustave natjecanja u ligama petica (Engleska, Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija) te sustave natjecanja koji su na snazi u Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Austriji i Švicarskoj.

Osim toga od sezone 2022./23. prva liga bi nosila naziv elitna liga, druga liga bi se preimenovala u prvu ligu dok bi treća liga postala druga liga. Kao povodom ovim promjenama su navedeni marketinški razlozi odnosno razmišljanje da će lige tako lakše doći do sponzora. HNS bi također participirao u troškovima natjecanja jedinstvenog trećeg ranga natjecanja odnosno tadašnje druge lige.

U sezoni 2022./23. bi iz drugog ranga natjecanja promociju ostvario prvak dok bi iz lige ispao posljednjeplasirani klub, a u nju bi ušao prvak trećeg ranga natjecanja. Pretposljednji “prvoligaš” bi pak igrao doigravanje s drugoplasiranim “drugoligašem”. Kad je u pitanju jedinstvena treća liga onda bi iz lige automatski ispala dva posljednjeplasirana kluba dok bi klub koji zauzme 14. poziciju zajedno s prvacima pet četvrtih rangova natjecanja igrao doigravanje putem kojeg bi jedinstvenu treću liga odnosno tadašnju drugu ligu na koncu popunila tri kluba.

Do novog sustava natjecanja bi se došlo postupno pa bi tako u sezoni 2020./21. imali prvi rang natjecanja s 10 klubova, drugi rang natjecanja s 18 klubova, a treći rang natjecanja bi činilo pet regionalnih liga. U sezoni 2021./22. prvi rang natjecanja bi ostao na 10 klubova, drugi rang natjecanja bi se smanjio na 16 klubova, a treći rang natjecanja bi opet imao pet regionalnih liga. Naposljetku bi od sezone 2022./23. prvi rang natjecanja odnosno elitna liga imao 10 klubova, drugi rang natjecanja odnosno prva liga bi imala 12 klubova, a u jedinstvenom trećem rangu natjecanja odnosno drugoj ligi bi se natjecalo 16 klubova.

Komentiraj