Kvalitativan iskorak u ocjenjivanju vina obilježit će jedanaesti Svijet Malvazija, natjecanje koje se 17. travnja održava u porečkom hotelu Parentium.

Po uzoru na svjetska ocjenjivanja, poseban naglasak ove godine je stavljen na podizanje bodovnog praga, manji broj članova komisije i mogućnost komentiranja uzoraka. Brončanu medalju će tako dobiti vina koja sakupe od 80 do 82.99 bodova, srebrnu od 83 do 86.99 bodova, zlatnu od 87 do 91.99 bodova, a veliku zlatnu medalju od 92 do 100 bodova.

Kako bi ocjenjivački sud bio što konstruktivniji i brži, uz predsjednika komisije će biti četiri umjesto pet članova, a predsjednik će imati veću odgovornost u odlučivanju. Za razliku od tradicionalne postave, kad su ocjenjivači bili jedni iza drugih, od ove godine će sjediti u krugu.

Kao i prethodnih godina, predsjednica ocjenjivačke komisije je Master of Wine, Caroline Gilby, a vinari uzroke mogu prijaviti do 29. ožujka.

Podsjetimo, Svijet Malvazija odražava se uoči 26. Vinistre, dugovječne međunarodne izložbe vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj, koja će od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika okupiti sve ljubitelji vina i Istre.

Caroline Gilby

Komentiraj