Natjecanje je počelo: Google i Baidu kreću sa vlastitim verzijama ChatGPT-a

Google je u ponedjeljak predstavio novi chatbot alat nazvan “Bard” u očitom pokušaju da se natječe s virusnim uspjehom ChatGPT-a.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične tvrtke Alphabet, rekao je u postu na blogu da će Bard biti otvoren za “pouzdane testere” od ponedjeljka, s planovima da bude dostupan javnosti “u nadolazećim tjednima”.

Kao i ChatGPT, koji je krajem studenog javno objavila tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI, Bard je izgrađen na velikom jezičnom modelu. Ovi su modeli uvježbani na ogromnoj količini podataka na mreži kako bi generirali uvjerljive odgovore na upite korisnika.

Microsoft, koji je potvrdio planove za ulaganje, već je rekao da će inkorporirati alat u neke od svojih proizvoda – a priča se da ga planira integrirati u svoju tražilicu Bing.

Temeljna tehnologija koja podržava Bard postoji već neko vrijeme, iako nije široko dostupna javnosti. Google je predstavio svoj jezični model za aplikacije za dijalog (ili LaMDA) prije otprilike dvije godine i rekao je u ponedjeljak da će ova tehnologija pokretati Bard. LaMDA je dospjela na naslovnice krajem prošle godine kada je bivši Googleov inženjer ustvrdio da je chatbot “senzibilan”. Njegove su tvrdnje bile široko kritizirane u AI zajednici.

U objavi od ponedjeljka, Google je ponudio primjer korisnika koji traži od Barda da objasni nova otkrića do kojih je došao NASA-in svemirski teleskop James Webb na način koji bi devetogodišnjaku mogao biti zanimljiv. Bard odgovara razgovornim točkama. Prva glasi: “JWST je 2023. uočio niz galaksija koje su dobile nadimak ‘zeleni grašak’. Dobile su ovo ime jer su male, okrugle i zelene poput graška.”

Bard se može koristiti za planiranje rođendana prijatelja, usporedbu dva filma nominirana za Oscara ili dobivanje ideja za ručak na temelju onoga što imate u hladnjaku, navodi se u Googleovoj objavi.

Pichai je također rekao u ponedjeljak da će se alati pokretani umjetnom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje. “Uskoro ćete u ‘pretraživanju’ vidjeti značajke koje pokreće AI koje destiliraju složene informacije i višestruke perspektive u lako probavljive formate, tako da možete brzo razumjeti širu sliku i naučiti više s weba”, napisao je Pichai, “bez obzira je li to traženje dodatnih perspektiva, poput blogova ljudi koji sviraju i klavir i gitaru, ili dublje zalaženje u srodnu temu, poput koraka za uvođenje u tematiku kao početnik”, rekao je.

Ako Google krene više u smjeru uključivanja AI chatbot alata u pretraživanje, to bi moglo dovesti do određenih rizika. Budući da su ti alati uvježbani na online podacima, stručnjaci su primijetili da imaju potencijal produžiti pristranosti i širiti dezinformacije.

“Kritično je”, napisao je Pichai u svojoj objavi, “da iskustva ukorijenjena u ovim modelima donesemo svijetu na hrabar i odgovoran način.”

Kineski Baidu odgovara na izazove pokretanjem AI bota u stilu ChatGPT-a

Dionice Baidua skočile su u utorak, nakon što je kineski div za tražilice rekao da će pokrenuti vlastitu uslugu u stilu ChatGPT-a.

Njegov chatbot umjetne inteligencije nazvan “Wenxin Yiyan” na kineskom ili “ERNIE Bot” na engleskom bit će pokrenut u ožujku, rekao je glasnogovornik, dodajući da se projekt trenutno testira interno.

ERNIE, što je kratica za “Enhanced Representation through Knowledge Integration”, temelji se na jezičnom modelu koji je Baidu (BIDU) prvi razvio 2019.godine. Od tada se projekt ERNIE razvio, omogućujući korisnicima pisanje pjesama i seminara ili korištenje tekstualnih upita za automatsko generiranje slika.
Jezični modeli razvijaju se i usavršavaju na ogromnoj količini podataka na mreži, kako bi se generirali uvjerljivi odgovori na upite korisnika.

Istraživači “kontinuirano rade” na nadogradnji tehnologije kako bi joj omogućili da uči više zadataka poput ljudi, rekao je glasnogovornik Baidua.

Tvrtka nije pružila pojedinosti o tome kako će alat izgledati ili hoće li se pojaviti kao značajka unutar popularne tražilice.

Baiduove dionice uvrštene u rotaciju burze u Hong Kongu skočile su za 16% nakon objave vijesti.

Tvrtkina ulaganja u umjetnu inteligenciju mogu se istovremeno promatrati kao “ofenzivni i obrambeni strateški potez u Kini”, rekao je Daniel Ives, direktor Wedbush Securitiesa.

Vijest je uslijedila nakon Googleove najave predstavljanja novog chatbot alata  “Bard” u očitom pokušaju da se natječe s virusnim uspjehom ChatGPT-a.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]