‘Natječaj za ravnatelja Komedije odugovlači se namjerno, zbog trgovine nakon izbora’

Po nalogu gradonačelnika milana bandića zagrebačka Skupština odugovlači natječaj za ravnatelja Komedije, tvrde sugovornici iz tog kazališta. Čekaju se lokalni izbori pa se već maksimalno produljeni mandat v. d.-a ponovno produljio, do kolovoza

Gradska skupština Grada Zagreba bila je prošlog tjedna prisiljena produljiti mandat v.d.-u ravnatelja Gradskog kazališta Komedija na još šest mjeseci, do 22. kolovoza, jer se u zakonskom roku od godine dana nije uspio izabrati novi ravnatelj. Taj rok istječe 22. veljače, a novi ravnatelj nije se izabrao zbog toga što se, saznaje Nacional neslužbeno od izvora iz Komedije, čekaju lokalni izbori nakon kojih će nova pozicija odlučiti kojeg će kandidata predložiti za to mjesto. Trenutačni v.d. ravnatelja tog kazališta je Damir Lončar koji je na tu poziciju došao prijedlogom Kazališnog vijeća krajem siječnja prošle godine, nakon što je dotadašnji ravnatelj Krešimir Batinić naprasno podnio ostavku na pola mandata. Stoga je zakonski rok do kojeg je Lončar mogao biti v.d. ravnatelja Komedije 22. veljače ove godine. No s obzirom na to da se još uvijek nije izabrao novi ravnatelj, Skupština je morala produljiti taj rok, što nije protuzakonito, ali je teško prisjetiti se kad se ovo dogodilo, u pravilu se mandat v.d.-u produljuje jedino kad je riječ o zaista nepredviđenim okolnostima. U ovom slučaju takvih okolnosti nije bilo, već se s izborom novog ravnatelja namjerno odugovlačilo, saznaje Nacional.

 

Kazališno vijeće Komedije nakon propalog natječaja u srpnju, raspisalo je novi u rujnu, ali je dobilo signal iz Grada da se s novim natječajem mora pričekati

 

Drugog izbora trenutačno nema, pojašnjavaju Nacionalu zaposlenici Komedije, zato što prijedlog sadašnje pozicije – zastupnika Stranke rada i solidarnosti i HDZ-a – da novi ravnatelj bude Tedi Lušetić, savjetnik gradonačelnika Milana Bandića i nekadašnji zaposlenik Komedije – nije prošao na sjednici Skupštine prošlog srpnja. Lušetić je, unatoč tome što nije donesena pravomoćna presuda, kompromitiran presudom zbog afere Bundekfest, zbog koje kazalište Komedija ‘’vuče’’ milijunske dugove kojih se ne može riješiti. To je bio razlog zbog kojeg je u srpnju ‘’pao’’ natječaj za ravnatelja, na koji se uz Lušetića javio i redatelj Marko Juraga. Kazališno vijeće bilo je obvezno nakon toga raspisati novi natječaj, što je ono i učinilo na 20. sjednici, 4. rujna prošle godine. No pitanje je zašto se s natječajem za ravnatelja čekalo od 4. rujna prošle godine pa sve do prošlog tjedna, gotovo šest mjeseci. U tih šest mjeseci moglo se provesti natječaj, izabrao bi se ravnatelj i ne bi se moralo posezati za mjerama kao što je ovo novo produljenje mandata v.d.-u Damiru Lončaru.

Isto je pitanje navodno postavljeno i Mirti Balog, predsjednici Kazališnog vijeća Komedije – zašto je Vijeće toliko dugo čekalo s raspisivanjem natječaja, od rujna prošle godine do siječnja ove godine. Kao posljedica tog čekanja je upravo ovo što se dogodilo – da se novi natječaj nije mogao raspisati jer se na Skupštini morala najprije naći točka o produljenju mandata v.d.-u ravnatelja. Mirta Balog je, saznaje Nacional, na tom nedavnom sastanku riječ dala pročelnici Milani Vuković Runjić. Pročelnica za kulturu objasnila je da se s procedurom čekalo zbog korona-krize i zbog problema nakon potresa, jer se u zgradi Komedije zbog toga ne igraju predstave. No to ne može biti razlog za ovo što se dogodilo jer je, primjerice, natječaj za izbor novog ravnatelja Kerempuha – redovita procedura godinu dana prije isteka aktualnog ravnatelja – proveden bez ikakvih problema krajem siječnja ove godine, baš u ovo vrijeme korona-krize i nakon potresa. Raspisao se i natječaj za novog ravnatelja Kazališta Trešnja, također je riječ o redovitoj proceduri godinu dana prije isteka mandata aktualne ravnateljice, a planira se i natječaj za centre za kulturu. Ono što se dogodilo, a što pročelnica Milana Vuković Runjić nije rekla, jest to, kako saznaje Nacional, uslijedilo je nakon sjednice Kazališnog vijeća Komedije 4. rujna, kad je donesena Odluka o raspisivanju natječaja za ravnatelja. Tada su neki članovi toga Vijeća iz Grada ‘’dobili signale’’, kako je Nacionalu prenio upućeni izvor, da se s procedurom izbora za novog ravnatelja Komedije još malo mora pričekati. Tek početkom ove godine, gotovo šest mjeseci od te Odluke o raspisivanju novog natječaja za ravnatelja, Gradska skupština kreće u proceduru s ovim ‘’predmetom’’. Ali s obzirom na to da je ‘’probijen’’ rok mandata v.d.-a, taj je Odluka ništavna jer se najprije morao napraviti prvi korak – produljenje mandata v.d.-a ravnatelja. To je Skupština prošlog tjedna prihvatila, što znači da mandat Damiru Lončaru na mjestu v.d.-a traje maksimalno do 22. kolovoza. Tu bi, međutim, moglo doći do problema. Čak i da Kazališno vijeće vrlo skoro donese odluku o raspisivanju natječaja za novog ravnatelja, cijela procedura prijave i razgovora s kandidatima traje oko 45 dana, a nakon toga bi Kazališno vijeće trebalo predložiti jednog kandidata i uputiti taj prijedlog Skupštini na glasovanje. Iduća sjednica Skupštine je 9. ožujka, ali to je prekratak rok za cijelu ovu proceduru pa treba gledati na datum sjednice u travnju, za koju se još ne zna kad će se i hoće li se održati. Naime, lokalni izbori raspisani su za 16. svibnja pa postoji velika vjerojatnost da se ta sjednica u travnju neće održati, već će se raspustiti.

 

Procedura prijave i razgovora s kandidatima traje 45 dana, a onda Skupština potvrdi kandidata. No mora se čekati sjednica u travnju koja se možda zbog izbora neće održati

 

Upravo su takav scenarij, pojašnjava Nacionalov sugovornik iz Komedije, priželjkivali predstavnici gradske vlasti:

“Nakon što u srpnju njihov kandidat Lušetić nije ‘prošao’, Bandić i HDZ svog kandidata nemaju, pa su ovim odugovlačenjem željeli sami sebi dati vremena da ‘pronađu’ potencijalnog kandidata za ravnatelja Komedije. S druge strane, ne pobijedi li Bandić ponovno na izborima, trenutačnoj oporbi – Možemo!, SDP-u, pa i HDZ-u – odgovara imati upražnjeno mjesto čelnog čovjeka Komedije koje onda može pripasti nekom od njihovih kandidata nakon izbora. Stoga smatram da će se ‘probiti’ ovaj rok za v.d.-a do kraja kolovoza i da će se tek u rujnu ‘trgovinom’ doći do novog ravnatelja Komedije.”

Njihov kandidat za ravnatelja Komedije Tedi Lušetić ‘nije prošao’ pa gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić odugovlače natječaj, tvrde Nacionalovi sugovornici. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, poslala je vrlo birokratski odgovor u kojem nije objasnila zašto se čekalo sa “zelenim svjetlom” nakon kojeg kazališno vijeće može raspisati natječaj za novog ravnatelja. Milana Vuković Runjić poslala je ovaj odgovor: “Gradska skupština Grada Zagreba na 39. sjednici 2. veljače 2021. donijela je Zaključak o imenovanju Damira Lončara vršiteljem dužnosti ravnatelja toga kazališta i to od 22. veljače 2021., do imenovanja ravnatelja na temelju natječaja, ali najduže do šest mjeseci. Zaključak se temelji na članku 26. stavka 1. Zakona o kazalištima. Podsjećamo da je Kazališno vijeće prošle godine raspisalo natječaj te je cjelokupna dokumentacija predana Gradskoj skupštini grada Zagreba, koja na 34. sjednici 9. srpnja 2020. nije imenovala ravnatelja. Sukladno zaključku Gradske skupštine Kazališno vijeće ima obvezu raspisati natječaj i predložiti osobu za ravnatelja kao u zaključku.”

Očito će se nakon lokalnih izbora doći do imena novog ravnatelja Gradskog kazališta Komedija, neovisno o tome tko se javi na natječaj. Damir Lončar koji nije Nacionalu htio komentirati trenutačne proceduralne zavrzlame, planira se kandidirati za mjesto ravnatelja, saznaje Nacional.

Komentiraj