‘Natječaj za pročistač u Velikoj Gorici gotovo je isti kao onaj zbog kojeg su uhićeni Petek i Barišić’

Nacional donosi detalje iz ponovljenog natječaja za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje voda u Velikoj Gorici koji bi mogao utjecati na ishod postupka protiv Kreše Peteka i bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića

Natječaj za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje voda u Velikoj Gorici, zbog kojeg su prošle godine uhićeni poduzetnik Krešo Petek i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, privodi se kraju, a njegov bi ishod mogao dovesti u pitanje optužnicu protiv Peteka i Barišića jer je ponovljeni natječaj gotovo potpuno jednak onome zbog kojeg je policija na temelju naloga USKOK-a u rujnu prošle godine uhitila Peteka i Barišića. Naime, Peteka i Barišića USKOK sumnjiči da su se dogovarali oko uvjeta natječaja vrijednog nešto manje od sto milijuna kuna kako bi posao dobila Petekova tvrtka Elektrocentar Petek. U ponovljenom natječaju, na kojem se ponude primaju do 5. studenoga ove godine, napravljene su samo dvije sitne promjene, što je Nacionalu potvrđeno i iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba koja je natječaj i raspisala.

Naime, iz te su tvrtke potvrdili da su napravili manje izmjene dokumentacije o nadmetanju u sklopu trenutno otvorenog natječaja u odnosu na prvi natječaj, koji je bio poništen, a zbog kojega su Krešo Petek i Dražen Barišić završili u višemjesečnom pritvoru. Navode da su u ponovljenom natječaju izmijenili dvije odredbe koje se tiču obrade mulja te što su točno i zašto izmijenili:

“Za traženo dodatno iskustvo ključnih stručnjaka s procesom obrade mulja s komunalnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kvalitativan zahtjev vraćen je na vrijednost koja je bila propisana već na početku prvog (poništenog) natječaja, koji je bio tada tijekom postupka spušten iz još nepoznatih razloga. S obzirom na to da je istraga još u tijeku, Naručitelj je baš zbog transparentnosti postupka odlučio u novom natječaju vratiti kvalitativan zahtjev vrijednost koju je propisao na početku prvog postupka. Dodatno tehnički uvjeti kod postupka rukovanja i obrade viška mulja, u kojima je Naručitelj propisao u kojem slučaju je moguće koristiti pojedinačni dopušten postupak stabilizacije mulja.”

Poduzetnik Krešo Petek (desno) i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (lijevo) uhićeni su u rujnu prošle godine zbog sumnje da su namještali natječaj vrijedaN 97 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje voda u Velikoj Gorici. Novi natječaj je u tijeku, a na njega se ponovno javila i tvrtka Elektrocentar Petek. FOTO: Tomislav Miletic, Marko Prpic/PIXSELL

Iz ovog odgovora može se zaključiti da je sporna odredba iz prvog natječaja ona o iskustvu stručnjaka koji su se bavili procesom obrade mulja te da je promjena vrijednosti vezanih uz to iskustvo ključan razlog što se sumnja da je prvi natječaj namješten u korist tvrtke Elektrocentar Petek. Međutim, osobe dobro upućene u proces raspisivanja tog natječaja tvrde da je kriterij stručnjaka za mulj ovoga puta tako sastavljen da isti broj bodova dobiva stručnjak za mulj kao i stručnjak za druge tehnologije zbrinjavanja mulja, što je, kako tvrde, USKOK-u bilo sporno i u prvom natječaju koji je poništen.

U cijelom ovom slučaju posebno je zanimljivo što se na ponovljeni natječaj ponovno prijavila i tvrtka Elektrocentar Petek, koja je ujedno Državnoj komisiji za javnu nabavu uložila prigovor na sam natječaj, odnosno na natječajnu dokumentaciju. Kako su nam potvrdili iz VG Vodoopskrbe, tvrtka Elektrocentar Petek je uložila žalbu na dio odredbi Dokumentacije o nabavi te je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dio žalbenih navoda ocijenila osnovanim, a dio neosnovanim te su dodali:

“Naručitelj je sukladno članku 425. Zakona o javnoj nabavi obvezan postupiti sukladno izreci rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te je izmijenio Dokumentaciju o nabavi u dijelu u kojem su žalbeni navodi Elektrocentra Petek ocijenjeni osnovanim. Izmjene se odnose na ispravak i usklađenje dijela tehničkih specifikacija sadržanih u Knjizi 3 (Zahtjevi Naručitelja) Dokumentacije o nabavi. Sve izmjene povodom rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave pobrojane su i objavljene u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske u objavi od dana 7. rujna 2021. god.”

 

Iz tvrtke VG vodoopskrba su potvrdili da su u odnosu na prvi natječaj napravili tek dvije izmjene koje se tiču obrade mulja, odnosno da je zatraženo dodatno iskustvo ključnih stručnjaka

 

Izvori bliski tvrtki Elektrocentar Petek, pak, tvrde da se od samog početka ovog ponovljenog natječaja susreću s preprekama koje je pred njih stavio naručitelj, odnosno VG Vodoopskrba, te da su zato bili primorani žaliti se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Oni ističu da je naručitelj, odnosno VG Vodoopskrba, vjerojatno ne očekujući da će se Elektrocentar Petek ponovno javiti na natječaj, u tehničkom dijelu natječajne dokumentacije ponovio iste uvjete kao i na prošlom natječaju te je, kako tvrde, tako potpuno jasno i vidljivo dao do znanja tko zapravo manipulira natječajem u VG Vodoopskrbi, a tko upozorava na nepravilnosti. Naime, postoje pisani dokazi i dokumenti u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske prema kojima je nakon raspisivanja ponovljenog javnog natječaja tvrtka Elektrocentar Petek podnijela niz prigovora na natječajnu dokumentaciju te je od naručitelja tražila objašnjenje nekih uvjeta. Iz odgovora na upite vidi se da je dio primjedbi tvrtke Elektrocentar Petek prihvaćen te se tvrdilo da je riječ o “omaškama” ili “nenamjernim omaškama”.

Podsjetimo, Krešo Petek i Dražen Barišić glavni su osumnjičenici u tzv. velikogoričkom kraku afere. Uz njih, istaknuto mjesto među osumnjičenicima ima i bivši direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, HDZ-ovac mlađe generacije i čovjek od velikog Barišićeva povjerenja. Upravo je preko Jelisavca, sumnjaju istražitelji, išao dio namještanja javnih natječaja koji su išli na ruku Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek. Naime, VG Vodoopskrba raspisala je natječaj za gradnju pročistača, koji je dobio upravo Krešo Petek s ponudom od 118 milijuna kuna plus PDV. Niz transkripata tajno snimljenih razgovora osumnjičenog trojca, koji su iscurili u javnost, ukazivao je na mogućnost dogovaranja uvjeta na tom natječaju. Natječaj je potom poništen jer je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 97 milijuna kuna.

USKOK je tada tvrdio da su Petek i Barišić dogovarali detalje vezane uz tehničku dokumentaciju, ali Nacional je još u listopadu prošle godine pisao o ulozi profesora Matthiasa Barjenbrucha s Tehničkog fakulteta u Berlinu, jednog od najprestižnijih fakulteta u Njemačkoj, koji se obratio njemačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj, ali i hrvatskom veleposlanstvu u Njemačkoj, i to zato što je upravo on autor ključne tehničke evaluacije za koju USKOK tvrdi da je bila namještena. Međutim, Barjenbruch, koji je to potvrdio i za Nacional, ne tvrdi samo da evaluacija nije namještena, već da USKOK njega uopće nije ni kontaktirao da bi ga ispitao o tome kako je evaluacija izvršena. Štoviše, tehnička evaluacija pokazala je da na tenderu može proći i tvrtka Kreše Peteka, ali i tvrtka Strabag koja se također natjecala, odnosno, da su obje ponude tehnički bile ispravne, a sama tehnička evaluacija bila je samo jedan od elemenata za njihovo ocjenjivanje. Nacional je tada na uvid dobio i tu tehničku dokumentaciju, koja pokazuje da je riječ o iznimno opsežnom i kompleksnom poslu u kojem se ocjenjivalo je li ponuđena tehnička oprema u skladu s traženim karakteristikama, ali i s tehničkim DWA i drugim normama. Ta evaluacija pokazala je da i Petekova i Strabagova ponuda zadovoljavaju tehničke zahtjeve. Drugim riječima, u tom dijelu nije moglo biti riječi ni o kakvom namještanju, već je presudnija za dobivanje posla bila konačna cijena koja je u slučaju Strabaga bila dosta veća od cijene koju je ponudio Petek. Međutim, i ponuda Petekove tvrtke i Strabaga bile su znatno iznad predviđenog budžeta, koji je iznosio oko 97 milijuna kuna, tako da je natječaj morao biti poništen. Riječ je o natječaju „Projektiranje i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnja nadzorno upravljačkog sistema”, sufinanciranom iz fondova Europske unije, za koju je Elektrocentar Petek dao ponudu od 118,8 milijuna kuna bez PDV-a, a Strabag 139,9 milijuna kuna bez PDV-a. Prema rješenju o provođenju istrage, USKOK smatra da je Elektrocentru Petek “osigurana prednost u vidu omogućavanja preko 20 milijuna kuna jeftinije ponude”. Smatraju da iza svega stoji “koruptivni dogovor koji su sklopili Krešo Petek i Dražen Barišić”, a koji je ostvaren tako što je Barišić “primjenom autoriteta spram Tomislava Jelisavca, inače predsjednika uprave društva VG Vodoopskrba d.o.o. koje je investitor označenog posla, tražio da poduzme sve radnje potrebne za provođenje u djelo navedenog koruptivnog dogovora“.

 

Tvrtka Elektrocentar Petek je Državnoj komisiji za javnu nabavu uložila prigovor na natječaj, odnosno na natječajnu dokumentaciju, a prigovor je prihvaćen i dokumentacija je izmijenjena

 

No nakon cijele akcije USKOK-a i uhićenja Peteka, Barišića i Jelisavca, natječaj je sada ponovljen i na njega se ponovno javila i tvrtka Elektrocentar Petek, a pojedinci bliski toj tvrtki navode da natječaj ponovno prati niz nepravilnosti i nelogičnosti. Posebno ističu i savjetodavnu ulogu slovenske tvrtke SL Consult iz Ljubljane, za koju tvrde da je imala savjetodavnu ulogu i na prvom, ali i na ovom drugom natječaju te postavljaju pitanje kako je moguće da tvrtka koja je savjetovala, navodno kompromitirani, prvi natječaj, može davati savjete i na ponovljenom natječaju. Iz VG Vodoopskrbe za Nacional su objasnili ulogu tvrtke SL Consult u natječaju za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje voda u Velikoj Gorici:“Tvrtka SL Consult je vršila uslugu pripreme dokumentacije o nabavi za sve sekundarne ugovore projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica. Vrijednost ugovora iznosila je 805.000 kuna, a usluga se financirala kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Velika Gorica’ u sklopu Operativnog programa zaštite okoliša 2007-2013. Sufinanciranje se vršilo sredstvima Europske unije i Grada Velika Gorica u odnosu 85 % : 15 %.”

Svi ti podaci govore da se između dvaju natječaja nije puno toga promijenilo, osim što su na čelu Velike Gorice i tvrtke VG Vodoopskrba sada drugi ljudi. S druge strane, osobe bliske tvrtki Elektrocentar Petek upozoravaju da iz te tvrtke nikada nisu namještali prvi natječaj kako to pokušavaju prikazati istražitelji USKOK-a, već su ga pokušali kroz legalno postavljena pitanja u za to predviđenom roku pretvoriti u natječaj u kojem mogu participirati i drugi ponuditelji, a ne, kako tvrde, samo oni na koje se ciljalo te navode:

USKOK je snimao razgovore i na temelju tih razgovora bez da se napravio uvid u predmetnu materiju donio je pogrešan zaključak kako za postupak javne nabave tako i za evaluaciju cijelog postupka.

 

Osobe bliske tvrtki Elektrocentar Petek upozoravaju da nikada nisu namještali natječaj, već su ga pokušali kroz legalno postavljena pitanja pretvoriti u natječaj u kojem mogu sudjelovati i drugi ponuditelji

 

Zanimljivo je da je u javnosti stvorena slika da je Elektrocentar Petek dobio prvi, poništeni, natječaj za pročišćivač, ali javno je dostupna informacija da Elektrocentar Petek nije dobio Ugovor o izvođenju, budući da se svi ugovori objavljuju u EOJN, nije dobio niti odluku koja prethodi sklapanju ugovora, a nije objavljen niti Zapisnik o evaluaciji na temelju kojeg bi se mogla eventualna pogodovanja utvrditi.”

I dok su iz Elektrocentra Petek nezadovoljni tijekom ponovljenog natječaja, iz VG Vodoopskrbe navode da je postupak javne nabave u fazi zaprimanja ponuda, koja završava s danom otvaranja ponuda koji je određen za 5. studenoga 2021. god, te da naručitelj do dana otvaranja ponuda ne može znati koji su sve gospodarski subjekti predali ponudu u postupku nabave te zaključuju:

“Od dana otvaranja ponuda teče rok od 120 dana za donošenje odluke o odabiru. Dakle, krajnji rok za donošenje odluke o odabiru je 5. ožujka 2022. ako koji od ponuditelja ne uloži žalbu na odluku o odabiru, sukladno članku 306. Zakona o javnoj nabavi, odluka o odabiru postaje izvršna 15 dana od dana objave. Dakle, najraniji rok u kojem postupak nabave može u potpunosti biti završen u smislu članka 311. Zakona o javnoj nabavi je 30. ožujka 2022.”

Nakon što je bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen barišić završio u pritvoru, na lokalnim izborima pobijedio je novi kandidat HDZ-a Krešimir Ačkar koji je postavio novu upravu gradske tvrtke VG vodoopskrba. FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Komentiraj