Nataša Tramišak: “Imamo 111 milijuna eura za dio obnove. Novac je dostupan odmah”

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u subotu je za Dnevnik N1 televizije govorila o povlačenju i korištenju sredstava iz EU fondova za obnovu područja pogođena potresima.

“Ukupna procjena štete u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i drugim županijama pogođenima potresom je nešto više od 5,5 milijardi eura i očekujemo oko 319 milijuna eura pomoći EU-a”, rekla je Nataša Tramišak.

Ministrica je naglasila da je Ministarstvo poslalo zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti te da predujam od oko 70 milijuna eura očekuju za dva do tri mjeseca. “Možemo ga koristiti za hitnu infrastrukturu, energetsku, prometnu, ali i privremeni smještaj i zbrinjavanje stanovništva”, kazala je.

Nakon što je serija potresa pogodila ta područja, ministrica je naglasila da je Ministarstvo odmah izradilo operativne programe kojim bi pronašli sredstva za zbrinjavanje stanovništva.

“Iz ostalih operativnih programa našli smo 111 milijuna eura koji bi stali neutrošeni. Europska komisija je dala suglasnost da ih iskoristimo za ovo. Očekujemo kroz dva do tri tjedna raspisati taj poziv za Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje za oko 1.500 obiteljskih kuća i nekoliko stambenih zgrada koje će država izgraditi za smještaj stanovnika”, istaknula je.

Ministrica Tramišak je objasnila da Ured za stambeno zbrinjavanje svake godine kroz određene socioekonomske kriterije zbrinjava određene kategorije stanovništva.

“Tim principom raspisat ćemo ove pozive. Novac je dostupan odmah. Imaju model za dio kuća koji može početi odmah, dio će biti izgradnja novih, dio rekonstrukcija. Rok je dvije i pol godine za potrošnju tih 111 milijuna eura”, kazala je i naglasila da je sada važno da Ministarstvo što prije raspiše poziv i pripremi ugovore za stambeno zbrinjavanje kako bi realizacija bila što brža.

“Razumijem nestrpljivost građana, ali procjena područja je dobro napravljena. Trebat će vremena da se tisuće zgrada obnove jer se potresi kontinuirano događaju pa imamo progresivnu štetu na velikom području”, objasnila je te napomenula da stožer svakodnevno, već tri mjeseca, pomaže na terenu.

Komentiraj