Nataša Novaković: “Nismo priznali poraz. Nećemo se predati dok to ne dođe do kraja”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obustavilo je nekoliko predmeta protiv visokih državnih dužnosnika jer zbog odluka upravnog suda nema pravne osnove za njihovo provođenje.

Povjerenstvo je obustavilo predmete u slučaju donošenja tzv. lex Agrokora, kojim su bili obuhvaćeni premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov, tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić, ali i slučaj zapošljavanja u JANAF-u te pitanje odlaska predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković poručila je u utorak za Hrvatski radio da nije priznala poraz i da njihova pravna bitka još uvijek traje. “Nećemo se predati dok to ne dođe do kraja. Odlučili smo javnosti obznaniti sve što se u predmetima nalazi, a onda neka javnost procijeni zašto smo to mi morali napraviti, da se vidi da smo posao odradili i da smo tu gdje jesmo”, rekla je Nataša Novaković.

Istaknula je da Povjerenstvo ne može reći dužnosniku da nije transparentan, savjestan i vjerodostojan jer ta odredba nema sankciju. “To da nije tragično, bilo bi smiješno, otprilike tako”, rekla je.

SDP-ov Željko Jovanović kazao je da je ovo poraz borbe protiv korupcije i suzbijanja korupcije. Dodao je da ova odluka koja se donosi zapravo predstavljanje “eutanaziranje Povjerenstva”. Jovanović kaže da je cilj Zakona i Povjerenstva bio vratiti vjerodostojnost politici i političarima.

Ističe da bi se borili protiv korupcije da mora postojati politička volja te da mora postojati vjerodostojnost političara. “Uskraćivanjem članka 5. ruši se bit ovoga Zakona. Nalazimo se na prekretnici jer moramo u potpunosti promijeniti koncept borbe protiv korupcije. Ovoga trenutka niti Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije niti Povjerenstvo više ne predstavljaju alate koji će biti uspješni u suzbijanju korupcije u Hrvatskoj”, smatra Jovanović.

Damir Habijan iz HDZ-a rekao je da cijelo vrijeme od oporbe slušaju niske demagoške i populističke izjave koje, kaže, nemaju veze sa stvarnom temom.

“Gospodin Jovanović spominje lex Agrokor, a volio bih da je bio glasniji kada je bio u pitanju tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji isto ulazi sada u ovaj dio u kojem se obustavlja postupak vezano uz članak 5”, rekao je i dodao da će taj članak ostati u novom Zakonu, no priznao je da će ostati bez sankcija.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković istaknula je da je vrlo zanimljivo da sudovi nakon “pet ili šest godina shvate da se tako ne može”. “Dužnosnik je dakle dužan javnosti reći što radi. Dužan je biti savjestan. Pa to nije neka uputa već obveza koju on mora izvršavati. Dužnosnici su došli pojasniti na koji način troše državni novac. Neću to povezivati sa zlouporabom. To je smiješno. Zlouporaba je nešto što je počinjeno, to je neka povreda zakona. Načela su tu kao prevencija. Ako vam netko kaže da se morate izuzeti, jer morate još nešto napraviti? U Hrvatskoj je to suludo – ovako ispada “e znate ne možete samo ubiti nekoga, nego pri tome budite savjesni”. Tako to u usporedbi s Kaznenim zakonom izgleda”, poručila je.

Željko Jovanović kaže da ne razumije Damira Habijana. Svima bi, kaže, trebao biti cilj da vrate povjerenje u politiku i vjerodostojnost političara. “Mi stalo tonemo na ljestvicama vezano uz korupciju, građani ne izlaze ne izbore, to je sve dokaz povjerenja u političare i politiku. Mi kao Nacionalno vijeće za korupciju, čiji sam član i predsjednik, godinama uporno tražimo da se ojačaju ovlasti Povjerenstva. No taj zakon, zbog ministar Kuščevića zbog poznatih razloga, nije donesen”, rekao je.

 

Komentiraj