Natalie Portman postala vlasnica nogometnog kluba iz Los Angelesa

Amerika nastoji popularizirati nogomet i to ne samo onaj koji igraju muškarci već i onaj koji igraju žene. Američka National Women’s Soccer League (NWSL) osnovana je 2012. godine kao nasljednica organizacija koje su 2001. pokrenule žensku nogometnu ligu. U ovom trenutku devet ženskih nogometnih momčadi nastupaju u ligi, ali taj će se broj povećati jer je izdata dozvola za nastup klubu koji će imati sjedište u Los Angelesu. Ime kluba još nije poznato, u ligi će početi nastupati od 2022. godine, ali je poznato da se na čelu vlasničke skupine nalazi glumica Natalie Portman.

Pored Natalie Portman, tim većinskih vlasnica čine medijske i tehnološke  poduzetnice Kara Nortman, Julie Uhrman (ujedno i predsjednica kluba) i Alexis Ohanian. Tim manjinskih suvlasnica čine tenisačica Serena Williams, 14 bivših nogometašica koje su nastupale za američku nogometnu reprezentaciju, te glumice Uzo Aduba, America Ferrera, Jennifer Garner, Jessica Chastain  i Eva Longoria.

Natalie Portman je za portal The Athletic izjavila kako je na ideju o osnivanju ženskog nogometnog kluba došla nakon razgovora s predstavnicima USWNT-a (United States women’s national soccer team) na temu jednakih plaća. U realizaciju njezine ideje uključila se i organizacija LA84 Foundation koja se zalaže za jednakost u sportu kao i za socijalnu prtavdu. „Gradimo nešto što je veće od same igre a to je platforma na kojoj misija i kapital koegzistiraju. Želimo biti prvaci na terenu kao i prvaci u borbi  za jednakost izvan terena“, izjavila je Natalie Portman.

Komentiraj