Nat King Cole rodio se prije točno 104 godine. Jedna je od najvažnijih glazbenih ličnosti u povijesti SAD-a

Nat King Cole je svjetsku slavu stekao je zahvaljujući svom nježnom baritonu, nastupajući kao pjevač big bandova ali i malih jazz sastava. Rođen je 17. ožujka 1919. godine pod imenom Nathaniel Adams Coles, u Montgomeryju, glavnom gradu države Alabama. Kada je imao četiri godine, njegova obitelj se preselila u Chicago. Otac mu je bio baptistički svećenik, dok je majka svirala orgulje u crkvi, tako da je jasno od koga je mali Nat naslijedio muzikalnost i ljubav prema gospelu.

Dok je bio u osnovnoj školi, uz majku je učio sviranje klavira, a prve satove u glazbenoj školi počeo je pohađati kada je napunio 12 godina. Kako je kasnije više puta isticao, to formalno glazbeno obrazovanje proširilo mu je vidike – na satovima klavira je sa podjednakom ljubavlju svirao klasiku, gospel i jazz.

Svoj prvi bend Nat osniva kao tinejdžer sa bratom Eddiejem (svirao kontrabas), sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Tih godina, njih dvojica sve češće nastupaju po čikaškim jazz klubovima, a 1936. godine prvi put ulaze u muzički studio, kada su snimili nekoliko pjesama koje će kasnije biti objavljene pod imenom njegovog brata. U isto vrijeme kada je počeo nastupati, Nat mijenja ime u Nat Cole, a ubrzo dodaje i ono King.

Bio je prvi afroamerički pjevač i glazbenik koji je imao vlastitu TV emisiju “The Nat King Cole Show”.  Njegova popularnost ostati će i nakon njegove smrti, te ga se drži za jednog od najvažnijih glazbenih ličnosti u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]