Nastavljeno suđenje za korupciju Benjaminu Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vratio se u ponedjeljak na jeruzalemski sud gdje se protiv njega nastavlja suđenje za korupciju uvodnim riječima i iznošenjem svjedoka.

Netanyahu, 71, u izraelskoj je povijesti prvi premijer na dužnosti kojemu se sudi.

Optužen je za primanje mita, prijevaru i povredu povjerenja u trima odvojenim slučajevima.

Tužitelji optužuju Netanyahua da je sustavno primao skupe darove i nastojao poboljšati medijsko izvješćivanje o sebi u zamjenu za usluge.

Zadnji put pojavio se na jeruzalemskome okružnom sudu u veljači, kad je formalno opovrgnuo sve optužbe protiv sebe.

Glavna tužiteljica Liat Ben-Ari u ponedjeljak je počela iznositi slučaj.

Rekla je da je Netanyahu zloupotrijebio goleme ovlasti u osobne svrhe i osiguravao pogodnosti medijima kako bi mu pomogli da bude ponovno izabran.

Prema medijskim izvješćima, Ben-Ari je u svojem govoru naglasila da su svi jednaki pred zakonom i da se dokazi u optužnici protiv Netanyahua temelje na čvrstim osnovama.

Izraelski čelnik s najduljim stažem bio je prisutan za vrijeme tužiteljičina izlaganja, a zatim je napustio sudnicu.

Svjedočenje i saslušanje svjedoka trebali bi također početi u ponedjeljak. Očekuje se da će svakog tjedna suđenja govoriti tri svjedoka.

Među ostalim optužbama, Netanyahua se sumnjiči da je dodijelio beneficije telekom divu Bezequ dok je držao portfelj ministarstva komunikacija, za vrijeme premijerskog mandata.

Zauzvrat, navodno je informativna postaja Walla u vlasništvu Bezeqa povoljno izvješćivala o Netanyahuu.

Bivši izvršni direktor Walle Ilan Yeshua prvi je svjedok koji je ispitan na suđenju.

Uz istragu o Bezequ pokrenuta su još dva slučaja.

U jednom je Netanyahu optužen da je pregovarao s izdavačem kritičkog lista Yedioth Ahronoth kako bi list poboljšao svoje izvješćivanje o njemu, u zamjenu za slabljenje pronetanyahuovskog lista Israel Hayom.

On i njegova supruga Sara navodno su između listopada 2011. i prosinca 2016. od izraelskog filmskog producenta Arnona Milchana i i australskog poslovnog čovjeka Jamesa Packera  “stalno opskrbljivani” kutijama skupih cigara i šampanjca, kao i drugim darovima u vrijednosti od ukupno 192. 000 dolara.

Zauzvrat, Netanyahua se, između ostalog, sumnjiči da je intervenirao u korist Milchanova oslobađanja od poreza te da mu je sredio američku vizu.

Ispred zgrade uz pojačane policijske snage okupili su se Netanyahuovi protivnici koji drže veliki natpis “Ministar kriminala”.

Okupilo se i mnoštvo premijerovih pristaša.

Komentiraj