Nastavljeno suđenje u aferi Agram: Ni Bandić ni Pripuz se ne osjećaju krivima

“Razumio sam u potpunosti tezu optužnice, ne smatram se krivim”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjem ročištu za aferu Agram.

U početku rasorave sud je isključio javnost kako bi raspravio o zdravstvenom stanju Slobodana Ljubičića. Vještaci su utvrdili da je Ljubičić trajno nesposoban za suđenje. Postupak se nadalje razdvaja.

Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodjelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Suđenje uz novinare prate aktivisti među kojima i Dario Juričan, kandidat u nedavnoj predsjedničkoj kampanji koji Bandića javno proziva zbog korupcije.

Aktivistica iz udruge Siget Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku. “Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa”, rekla je novinarima pred sudom.

Bandić stigao na sud, aktivisti ga izviždali: “Kriv je, kriv je!”

Podsjetimo, optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Bandić i suoptuženici i ranije odbacivali krivnju

U ranije potvrđenom dijelu optužnice Bandić i njegovi suoptuženici također su odbacili krivnju na početku suđenja u listopadu 2018.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

 

Komentiraj