EPA/YANG JI-WOONG

Nastavljeni prosvjedi protiv južnokorejske predsjednice Park

Prosvjednici koji traže ostavku južnokorejske predsjednice Park Geun-hye u subotu su marširali sedmi vikend zaredom, dan nakon što je parlament s velikom većinom izglasao njezin opoziv i stavio sudbinu njezinog mandata u ruke deveteročlanog suda.

Organizatori tvrde da je na prosvjedu na velikom trgu u središtu Seula bilo oko 200 tisuća ljudi, znatno manje nego proteklih tjedana, no on je prošao u slavljeničkom tonu, s glazbenim nastupima između govora kojim se tražila ostavka Park.

“Zahtijevamo da ustavni sud donese savjesnu i pravednu odluku, te ne djeluje protiv volje naroda”, rekla je u svom govoru Jung Kang-ja, jedna od čelnica koalicije civilnih skupina koje stoje iza prosvjeda.

Južnokorejski premijer Hwang Kyo-ahn, koji je nakon glasovanja o opozivu u petak preuzeo dužnost obnašatelja dužnosti predsjednika, pozvao je vlasti da osiguraju da prosvjedi budu mirni, te je pokušao ublažiti zabrinutost oko državne sigurnosti i ohrabriti financijska tržišta.

“Zasad su financijska i devizna tržišta relativno stabilna, te nema znakova sumnjivog djelovanja u Sjevernoj Koreji, no svi državni službenici trebaju zadržati budnost tijekom svog rada”, istaknuo je Hwang.

Za opoziv predsjednice Park glasalo je 234 od 300 zastupnika parlamenta, a od toga je 60 glasova “za” bilo iz njezine stranke.

Da bi prošao, opoziv treba biti odobren od strane ustavnog suda u roku od 180 dana, čime bi Park mogla postati prva izabrana južnokorejska političarka koja je svrgnuta.

Park je 64-godišnja kći bivšeg vojnog vođe. Optužuju ju da je s prijateljicom i suradnikom, koji su oboje optuženi, stvarala pritisak na velike tvrtke da doniraju zakladama stvorenim kako bi davale podršku njezinim političkim inicijativama.

Ona je te optužbe odbacila, no ispričala se zbog nemara u djelovanju sa svojom prijateljicom Choi Soon-sil, inače kćerkom vođe šamanističkog kulta, kako je prenio američki radio NPR.

Ako Park odstupi izbori se moraju održati u roku od 60 dana, a ona će također izgubiti svoj predsjednički imunitet.

Komentiraj