Nastavljena svađa Zagreba i Fonda o padu željezne šipke koja je prolazniku slomila rame

Iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) u srijedu su opovrgli tvrdnje Fonda za obnovu kako je Grad Zagreb vlasnik zgrade na Trgu bana Jelačića 4, s koje su početkom travnja pali komadi skele i podupirača te teško ozlijedili prolaznika.

Snažan vjetar u Zagrebu: Otpala fasada s kuće Popović na kojoj je Meštrovićev reljef Seljaci, željezna štanga pala na čovjeka

U priopćenju koje potpisuje direktor GSKG-a Joško Jakelić, zatražili su ispravak priopćenja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko zagorske županije i Zagrebačke županije objavljenog u utorak, 27. travnja.

Fond za obnovu: “Naš rad je transparentan i u skladu s propisima, pozivamo sve kandidate da ne koriste obnovu u predizborne svrhe”

“Grad Zagreb nije vlasnik zgrade na adresi Trg bana Josipa Jelačića 4. Konkretno, 11 prostora je u privatnom vlasništvu, četiri prostora su državnom vlasništvu (u posjedu Državnih nekretnina d.o.o.) dok samo jednim prostorom upravlja Gradski ured za upravljanje imovinom Grada”, naveo je Jakelić.

Također, vezano uz podupirače ispod oštećenih nadvoja na balkonima predmetne zgrade, uslijed čijeg pada je došlo do ozljeđivanja slučajnog prolaznika, ističe kako je postavljanje istih samostalno ugovorila predstavnica suvlasnika, a ne GSKG.

Što se tiče potraživanja novčane pomoći za hitne i nužne sanacije, GSKG je prijavu za predmetnu zgradu prvi put predao 18. ožujka 2021. Sredinom travnja, nadležno Ministarstvo poslalo je obavijest Društvu da je predmet zagubljen uz molbu da ponovno izvrše prijavu, što su i učinili 20.04.2021., istaknuo je Jakelić.

Fond je u utorak u priopćenju reagirao na, kako ističu, neutemeljene i sve učestalije kritike na rad Fonda za obnovu koje se koriste u predizborne svrhe i plasiraju u medije i na društvenim mrežama. Napominjući kako je spora obnova, nažalost, činjenica, rekli su da je u šest mjeseci od potresa u Zagrebu do donošenja zakona 20. rujna, Grad sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik.

“Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na  njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade GSKG koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća  zaposlenih, sam pokrene obnovu”, poručili su tada iz Fonda za obnovu.

Također su dodali da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva za koje je prethodno potrebno predati zahtjev za obnovu.

Komentiraj