EPA/SOCIETY FOR CLIMATE CHANGE COMMUNICATION SIERRA LEONE

Nastavljena potraga za stotinama nestalih u Sijera Leoneu

Vojnici i volonteri nastavili su lopatama i priručnim alatom u četvrtak kopati na opasnom odronu tla u Sijera Leoneu gdje se traga za približno 600 osoba koje je progutala blatna bujica izazvana obilnim kišama.

Prema riječima glasnogovornika Crvenog križa, nestalima se vodi oko 600 osoba pošto su bujice u ponedjeljak odnijele kuće u predgrađu glavnoga grada Freetowna u jednoj od najgorih poplava koja je pogodila tu zapadnoafričku državu.

Do sada je izvučeno 400 tijela.

Humanitarne agencije upozoravaju da mrtva tijela zarobljena u blatu mogu zaraziti izvore vode te izazvati žarišta bolesti.

Međutim, potraga je otežana i opasna zbog stalnih kiša.

“Topografija čini ovo područje teško pristupačnim no vojnici nastavljaju dalje”, rekao je pukovnik Abu Bakarr Bah, voditelj tima blizu Regenta, gradića gdje se urušio obronak brda.

Lokalne građevinske tvrtke posudile su rovokopače no mnogi dragovoljci kopaju ručnim alatima i onime što su pronašli, rekao je glasnogovornik Crvenoga kriza Abu Bakarr Tarawallie.

“Strahujemo da nema preživjelih”, rekao je te dodao “cijelog jučerašnjeg dana nismo pronašli nijednu preživjelu osobu”.

Vlada se priprema pokopati 300 tijela u četvrtak, a masovni pokop 150 tijela održan je ranije ovaj tjedan, objavio je UN-ov ured za koordiniranje humanitarnih pitanja.

Pokop će se obaviti izvan Freetowna, na groblju gdje su između 2014. i 2016. pokapane žrtve epidemije ebole koja je usmrtila 4000 ljudi u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Za katastrofu je djelomično odgovorna i vlada jer ne provodi primjerenu stambenu politiku te su stotine i stotine osuđene na život u improviziranim nastambama u područjima koja su često pogađana poplavama, optužila je udruga za ljudska prava Amnesty International (AI).

“Poplave su prirodna katastrofa, no za razmjere ljudske tragedije u Freetownu, nažalost, kriv je čovjek”, rekao je Makmid Kamara, zamjenik direktora za svjetska pitanja u AI.

Komentiraj