Nastavljaju se prosvjedi na ulicama Tel Aviva. Netanyahu ne odustaje od reforme pravosuđa

Prosvjednici u Izraelu izašli su na ulice u Tel Avivu ponovno u subotu, pet mjeseci prosvjedujući svaki tjedan protiv reforme pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanyahu.

Najavljena reforma bi političarima dala veći utjecaj na odabir sudaca te ograničila ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone.

Prosvjedi su bili djelomično uspješni jer plan nije odobren tako brzo kako se Netanyahu nadao. No, njegova vlada ostaje predana uvođenju reforme.

Pod pritiskom u zemlji i inozemstvu, Netanyahu je pristao na odgodu kako bi s oporbom postigao kompromis.

Prošlog tjedna se fokus prebacio na donošenje državnog proračuna, ali je vrlo osporavana reforma ponovno stupila u prvi plan.

Netanyahu i njegovi ekstremno desničarski i vjerski saveznici kažu da reforme imaju za cilj ispraviti desetljeća pretjeranog utjecaja pravosuđa i uravnotežiti grane vlasti.

Vrhunski ekonomisti i veterani nacionalne sigurnosti upozorili su na moguće negativne posljedice, rekavši da je neovisno sudstvo sustav ključan za ekonomsku snagu Izraela i obranu od međunarodne izolacije.

Demonstracije su dosegle vrhunac krajem ožujka kada je Netanyahu smijenio ministra obrane jer je pozvao na obustavu reforme. Izraelci su izašli na ulice u spontanom nacionalnom prosvjedu, a Netanyahu je kasnije poništio svoju odluku.

Mira Marcus-Kalish, sveučilišna istraživačica, rekla je da više ne prati na koliko je prosvjeda bila.

“Više ni ne brojim”, rekla je. “Netko mora shvatiti da imamo djecu i da im moramo ostaviti pouzdanu zemlju za budućnost. Nemamo drugu opciju”, dodala je.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner