Nastavljaju se napadi na nezavisne novinare u Vojvodini

“Vidjet ćemo hoće li istraga imati rezultata i hoće li anonimni neonacisti odgovarati za ovo gnusno nedjelo”, izjavio je za Nacional novinar Dinko Gruhonjić, glavni i odgovorni urednik Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, (NDNV) nakon što je tužiteljstvo u Novom Sadu pokrenulo istragu incidenta u kojemu su nepoznati počinitelji ispisali grafite mržnje na ulazu zgrade u Novom Sadu u kojoj Gruhonjić živi s obitelji.

Dogodilo se to u noći s ponedjeljka na utorak. Crvenim sprejem ispisane su uvredljive i prijeteće poruke. „Ovo je još jedna u dugoj tradiciji prijetnji, ali čovjek se nikada ne može naviknuti. Ovo je prvi put da se ovako nešto događa na samom ulazu zgrade u kojoj živim s obitelji, s jednim maloljetnim i jednim punoljetnim djetetom. Zlikovci su pod okriljem noći ispisali prijetnje, vrlo rezolutne prijetnje. Demonstrirali su da ih inspirira ratni zločinac Ratko Mladić, koji se isto tako, pod okriljem noći, iživljavao nad civilima i djecom“, izjavio je Gruhonjić za portal Cenzolovka.

Nakon incidenta, Gruhonjića je primio načelnik novosadske policije Slobodan Malešić. “Dao sam i izjavu u policiji. Sa mnom je u policiji i na sastanku s načelnikom bio i naš odvjetnik Veljko Milić, koji je član Stalne radne grupe za sigurnost novinara Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Više javno tužiteljstvo je incident okvalificiralo kao širenje međunacionalne, vjerske, rasne mržnje i netrpeljivosti, za koje je zaprećena ozbiljna zatvorska kazna. Takva je kvalifikacija ohrabrenje jer nisu relativizirali napad na mene, kao što su ranije znali činiti. Vidjet ćemo hoće li istraga imati rezultata i da li će anonimni neonacisti odgovarati”, kazao je Gruhonjić Nacionalu.

On podsjeća da su napadi na nezavisne novinare u Vojvodini konstanta. “I kolege iz NDNV-a i ja smo neprestano na meti raznih napada. Članicu našeg Upravnog odbora, novinarku Anu Lalić, uhapsili su 1. travnja ove godine, u vreme izvanrednog stanja i policijskog sata, zbog toga što je profesionalno izvještavala o nesposobnosti države da se suoči sa epidemijom kovida-19. Koliko nam je poznato, Ana je jedina novinarka u Evropi koja je bila privođena tokom pandemije. Broj napada i prijetnji koje dobijamo preko interneta ne možemo ni prebrojati. Ti slučajevi nikada nisu dobili sudski epilog. A ako država ne kažnjava počinitelje, ta nekažnjivost šalje poruku da je nasilje nad neistomišljenicima i nad nezavisnim novinarima dopušteno, pa i poželjno”, kaže Gruhonjić.

Najviše su mu pomogli kolege. “Najveće ohrabrenje koje smo obitelj i ja doživjeli je to što se stotinjak kolega i prijatelja okupilo ispred zgrade u kojoj živimo, pa su prebojali te užasne nacističke poruke, to ‘cvijeće zla’ koje je, logično, izniklo u društvu koje uporno odbija suočiti se sa odgovornošću za nepojmljive zločine koji su u ime tog društva počinjeni devedesetih godina. Zahvaljujući kolegama i prijateljima, moja obitelj zna da nismo sami. A znaju to sada vrlo dobro i hulje koje vrebaju iz mraka i kreću se u hordama”, poručuje Gruhonjić. NDNV je o svemu obavijestio i relevantne međunarodne organizacije, “jer vlast u Srbiji tradicionalno reagira isključivo na pritiske izvana”.

Komentiraj