Jurica Galoic/PIXSELL

SUĐENJE KOMŠIĆU “Rekao mi je: ‘Tata, ništa ne pitaj. Zovi hitnu. Izbo sam Kristinu”

Na suđenju Davidu Komšiću (20) koji je prije godinu dana usmrtio svoju bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) s više od 80 uboda nožem danas bi trebali svjedočiti njegovi roditelji, Ivo i Olivera Komšić.

Na jučerašnjoj prvoj raspravi David Komšić je izjavio kako se ne osjeća krivim za ubojstvo, a njegov odvjetnik Veljko Miljević tvrdi kako je njegov klijent u vrijeme ubojstva bio neubrojiv i u stanju dugotrajne patnje jer je bio izložen dugotrajnom vrijeđanju od strane ubijene.

Jučer je svjdočila majka ubijene, Vesna Krupljan, a pročitani su i iskazi njezina oca Dalibora te prijateljica.

Prva je svjedočila majka optuženog, Olivera Komšić, Sutkinja je od oca zatražila da napusti sudnicu dok svjedoči njegova supruga, kako prenosi Index.

Ispričala je kako je David Kristinu upoznao u školi u Zagrebu, nakon preseljenja obitelji iz Kiseljaka. “Prvo je bila simpatija, a kasnije se razvilo i vezu. Kristina je bila kao moje dijete, bila je s nama u kući, skoro kao dio obitelji. Sve je to bilo OK, dok 2014. za jedan Uskrs nije došla i rekla da je izvršila abortus. Teretila je Davida da podmiri te troškove koje sam ja podmirila”, rekla je Davidova majka.

Naglasila je da je Davida odgojila ‘kako je mogla’. “Moj sin nije monstrum, on nije planirao ubojstvo”, povikala je kroz suze Olivera Komšić. Dodala je da joj je svakog dana na pmeti Kristinina majka. “Pokušala sam joj prići na sve moguće načine. Dva dana nakon ubojstva otišla sam izraziti sućut, imali smo kontakt, svu pomoć sam joj nudila. Prihvatila je da je vozim na groblje”, rekla je.

Ispričala je i kako se Kristina sama ozlijeđivala. “Ja ne vjerujem da je moj sin ozljeđivao Kristinu. Suosjećam s njenom obitelji. Moja ruka će uvijek biti pružena. Moj sin nije monstrum, on nije mogao to uraditi, to znam jer sam ga ja odgojila”, rekla je. Njrzin sin svjedočenje je slušao pognute glave.

“S Kristinom je provodio više vremena, čak previše. Ja sam pokušala to razvodniti, ali nisam uspjela. Kristina je dolazila k nama na more. Iznajmila je neki stari auto i napravila 450 km do Baške vode. Kristina je do kraja dolazila kod nas kući”, dodala je.

Kazala je da su njihove svađe trajale dva dana. “Moj David je volio Kristinu i to je pokazivao kupujući joj poklone. Nije moguće da je on nju toliko maltretirao. Ali bilo je turbulentno. Kad god bi ja i muž negdje bili obavezno je kući bila policija, ona ga je stalno prijavljivala”, ispričala je dodajući da su prijavoljivali svaku krivo upušćenu riječ.

“Kristina me često tražila novac. Svaki Kristinin poziv policiji je bio neopravdan. Imao je zabranu prilaska kad ga je Kristina prijavila da joj je slomio nos”, nastavila j Olivera Komšić.

Kada ju je sutkinja upitala za dan ubojstva, Olivera Komšić je briznula u plač. “David je izašao oko 18-19 sati. Nećakinja Mija je rekla da je Davidu loše. Samo sam trčala za njom po stepenicama izvan kuće gdje sam našla Davida koji je stajao, plakao i povraćao. Vidjela sam Davida kako stoji, rekao je zovite policiju i hitnu. On je ponavljao “Kristina, Kristina, zovite hitnu””, ispričala je.

Dodala je da je Kristina Davida, uoči ubojstva, stalno zvala. “Stalno su se čuli i dopisivali. Do zadnjeg su bili skupa. Medu njima nije bilo nekih većih problema ili razloga za sukob”, kazala je.

“Možda vam se čini da je neodgovorno da ja ne znam što je moj sin pio, ali mi smo te godine imali obiteljsku nesreću, starija kći je u Sarajevu nastradala u prometnoj nesreći i bila je u komi”, nastavla je majka okrivljenika. Tužiteljica predočava iskaz majke koju je dala DORH-u, u kojem je navela kako David nije imao nikakvih poteškoća. “Tad ste mi rekli da ne moram sve reći i ja sam to tako shvatila, mi o tom problemima nismo javno govorili. Bila sam pod stresom kad sam davala taj iskaz. Sad kažem da se liječio psihički”, dodala je.

Sutkinja pita za te psihičke tegobe koje je navodno imao. “U sumrak je imao strahove. Imao je priviđenja. Vidio je dvije slike, jedna mu se mutila. To mu je stvaralo nervozu, nije mogao biti koncentriran. Brzo je odlutao”, kazala je. Vodili su ga, kaže, na liječenje u Bosnu. Nisu ga odveli liječnicima u Zagreb jer nisu, kako kaže, ‘htjeli da se zna’ “Mi smo malo konzervativna obitelj i to je bila sramota”, rekla je Olivera Komšić.

“Nekad je nosio skakavac, to ne smatram nožem. To je kao džepni nož”, kaže majka. Sutkinja podsjeća da je prije u iskazu izjavila da nije nosio nož. “To sam vjerojatno saznala nakon ubojstva”, odgovara.

Dodala je kako su i Kristina i David bili ljubomorni.

Na klupu za svjedoke, nakon pauze, sjeo je otac okrivljenika, Ivo Komšić. “Mi smo Kristinu zavoljeli kao svoje dijete, stano je bila kod nas. David je imao psihičkih problema i slabo je učio, mi to nismo iznosili jer nas je bilo sram u novoj sredini. Problemi su krenuli kad se Kristina krenula družit s tom Anamarijom, krenula je hodati s drugim dečkima, David se ljutio na to”, reka je Komšić na početku.

“U 11. mjesecu 2016. mi je rekao da je Kristina trudna, da bi je ženio. Ja sam ga pitao pa kako to, znaš li čije je dijete, jedni pričaju da je s ovim, drugi da je s onim. Njemu nije bilo pravo što ja to nisam baš odobravao. To je bila velika ljubav između njih, ali njena majka nije odobravala Davida, čuo sam da ga je valjda zvala cigo, valjda jer smo došli iz Bosne”, dodao je.

Kazao je da je Kristina Davida bez raloga prijavljivala policiji. “Sama se znala istući. Prijavljivala ga je kad nije htio biti s njom. Policija je trebala imati jednu patrolu samo za Kristinu. Ona je hodala s ovim i onim… Tad su počeli ti problemi”, rekao je.

Sutkinja ga je pitala ‘što je s onimkada ju je David udario u nos’, a Komšić odgovara: “Koliko ja znam ona je njega prva ošamarila”. “Ona je njega zvala i 100 puta sa skrivenog broja. Mene nije htio slušati da ta veza ne ide, govorio je da nije s njom a ja sam od drugih saznao da je bio. Na večer ubojstva sam bio kod prijatelja. Zvala me kćer u plaču da dođem odmah”, rekao je.

Ispričao je kako je Davida našao iza kuće, gdje je plakao i povraćao. “Pitao sam ga što je bilo. On mi je rekao – tata, ništa ne pitaj. Zovi hitnu. Izbo sam Kristinu.
Nije mi znao reći u kojoj se ulici to dogodilo, samo je jecao i govorio – Kristina, hitna, policija. Zvao sam odvjetnika Frana Olujića, s njim sam prijatelj, nisam znao što da radim. Na policiji gdje sam ga odvezao je David ostao cijelu noć”, rekao je.

Kazao je i kako mu nije jasno kako je Kristinu, i čime, izbo. Tužiteljica predočuje iskaz DORH-u kojem je Ivo Komšić izjavio da mu je David rekao da ju je ubo nožem u vrat. Danas nije spomenuo nož, samo da ju je ubo u vrat. Komšić je odgovorio da više ne zna je li mu sin spomenuo nož ili nije te je li mu to rekao kod kuće ili u autu.

“Kad je pregazio čovjeka na Vukovarskoj, sin tog čovjeka kojeg je pregazio mu je zaprijetio pa je David nosio nož skakavac i sprej suzavac. Ferenščica je takav kvart. Svi puše travu i nose noževe. Taj nož koji je nosio nije nož kojim je ubio Kristinu”, tvrdi Komšić.

“Žao mi je Kristine, žao mi je njenih roditelja, a žao mi je i nas, malo dijete će morati biti dugo u zatvoru, ne dao Bog nikome da se tako nešto dogodi”, zaključio je Ivo Komšić.

Sljedeće ročište na rasporedu je 14. veljače.

Podsjetimo, u optužnici podignutoj u lipnju prošle godine, a potvrđenoj u listopadu, stoji da je Komšić 22. veljače oko 21,30 sati u Zagrebu, na izuzetno brutalan način usmrtio bivšu djevojku nakon što su se vratili iz večernjeg izlaska, a znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.

Najprije ju je “ponukan ljubomorom i željom za odmazdom te u nakani da ju usmrti” lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati, a potom joj “nožem zadao sedamdesetak ubodnih i ubodno-reznih rana te petnaestak reznih rana po tijelu i glavi”.

Osim ovog zločina Komšić je i ranije bio optužen da zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju prošle godine kada je autom udario u pješaka koji je prelazio cestu, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake.

U prosincu je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo još jednu optužnicu protiv Komšića i to zbog sumnjne da je Kristini Krupljan, zajedno sa svojim prijateljima, u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.

Komšić na suđenju zijevao, smijao se žrtvinom ocu

Komentiraj