Anto Magzan/PIXSELL

Nastavlja se štrajk u školama, poslijepodne novi pregovori

U osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama nastavlja se štrajk sa zahtjevom povećanja plaća za četiri posto, a poslijepodne se nastavljaju i pregovori predstavnika sindikata i Ministarstva obrazovanja.

Štrajk su u petak, 25. rujna započela četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, najavljujući da će trajati do ispunjenja zahtjeva, ili do formiranja tehničke Vlade.

U ponedjeljak poslijepodne s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom pregovarali su, odvojeno, predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

  • Ministar Mornar je nakon tog sastanka najavio kako će na novom susretu, koji je zakazan za danas u 15,30 sati, “pokušati ponuditi neko rješenje”.

 

Predsjednica učiteljskog sindikata Sanja Šprem rekla je kako su ili premijer Zoran Milanović ili ministar Mornar odlučili u utorak sindikatima ponuditi svoje prijedloge na papiru, što su očekivali već na prvom sastanku, ali nisu dobili. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da nije zadovoljan i da je tako ozbiljan sastanak trebao biti održan prije mjesec dana.

Ministar Mornar je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako jest načuo o pritiscima ravnatelja na nastavnike, popisivanjima i prijetnjama otkazima, ali da “to nije došlo iz Ministarstva”. Ministarstvo traži da ga se, radi evidencije, izvijesti koliko je ljudi u štrajku, te da ravnatelj, u skladu s Pravilnikom, vodi evidenciju radnoga vremena kako bi mogao obračunati plaću, rekao je.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, broj štrajkaša u ponedjeljak pao je za desetak posto u odnosu na petak, a po podacima sindikata, broj štrajkaša je u ponedjeljak bio za jedan posto veći nego u petak.

Ministarstvo je izvijestilo da je po podacima dobivenim u ponedjeljak do 15 sati, u osnovnim školama u štrajku bilo 41,42 posto radnika, a u srednjoškolskim ustanovama 38,61 posto radnika. U petak je prema njihovim podacima u štrajku u osnovnim školama sudjelovalo nešto više od polovice zaposlenika, a u srednjim nešto manje od pedeset posto ukupno zaposlenih.

 

  • Tri sindikata okupljena u Vertikalu sindikata obrazovanja izvijestili su da je u ponedjeljak u osnovnim školama štrajkalo oko 85 posto zaposlenika njihovih članova, a u srednjima 75 posto, što je oko jedan posto više nego u petak, a četvrti sindikat u štrajku, Preporod, izvijestio je da je u štrajku 32,54 posto njegova članstva.

 

Premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar više puta su proteklih dana rekli kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema, te da se o tome može razgovarati tek nakon izbora.

I sindikati u štrajku i Ministarstvo obrazovanja ističu da će, bez obzira na štrajk, sva djeca koja dolaze u škole biti zbrinuta.

Komentiraj