EPA/ROYAL THAI NAVY

Nastavljena akcija u Tajlandu: Danas iz špilje izvučena tri dječaka

Nakon što je su nedjelju iz poplavljene špilje na Tajlandu spašena četvorica mladih nogometaša, akcija spašavanja nastavlja se danas, javljaju svjetski mediji. U špilji su ostala još osmorica nogometaša i njihov trener.

Akcija spašavanja zaustavljena je preko noći zbog ponovnog punjenja tankova s kisikom, piše BBC. Već od ranog jutra pojačane su aktivnosti ispred spilje, što upućuje na to da se operacija nastavlja, a najmanje sedam vozila hitne pomoći je otišlo na ulaz u spilju.

Guardian javlja kako će spasioci prvo izvući najjače i fizički najspremnije dječake.

Bangkok Post javlja kako će iz poplavljene špilje danas biti spašena četiri dječaka, a BBC piše kako je za povratni put iz špilje potrebno 11 sati. Spasiocima je bilo potrebno šest sati da dođu do dječaka i još pet sati da se vrate natrag.

CNN je oko podneva objavio kako je peti dječak spašen iz špilje, iznesen je na nosilima. Tajlandska televizije objavila je snimku na kojoj se vidi kako medicinsko osoblje nekoga prebacuje iz vozila hitne pomoći u helikopter. Vjeruje se da se radi o petom spašenom dječaku.

Nešto prije 14 sati CNN je prenio informaciju da su iz špilje izvučena još dva dječaka. U špilji je tako ostalo još pet mladih nogometaša i njihov trener.

Dječaci su zarobljeni u špilji od 23. lipnja, nakon što su jake kiše poplavile špilju u kojoj su se nalazili. Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše. Prošlog tjedna pronađeni su živi, a od tada spasioci pokušavaju pronaći načine na koje da ih spase. Spasioci su u nedjelju započeli opasnu akciju spašavanja iz straha od ponovnog dizanja razine vode.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu ‘crnu točku’ djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp. Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih.

Komentiraj