Marko Prpic/PIXSELL

Nastavlja se postupak predstečajne nagodbe za Badel 1862

– Badel 1862 u ponedjeljak je izvijestio kako su se stekli uvjeti za nastavak postupka predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom, a nakon što su dva rješenja Ministarstva financija o utvrđivanja proboja pravne osobnosti postala pravomoćna.

Porezna uprava je provela postupak utvrđivanja proboja pravne osobnosti, odnosno utvrđivanja zlouporabe prava od strane bivših članova uprave društva Badel 1862 u razdoblju 2010. do 2012. godine te su u navedenom postupku donesena dva rješenja, od kojih je jedno postala izvršno 24. a drugo 25. listopada ove godine. Sukladno tome, Ministarstvo financija obavijestilo je nadležno nagodbeno vijeće da su se stekli uvjeti za nastavak postupka predstečajne nagodbe, stoji u Badelovoj objavi.

Inače, postupak predstečajne nagodbe nad Badelom započeo je 23. travnja 2013. godine, no, taj je postupak prekinut nakon tri mjeseca radi provođenja postupka utvrđivanja zlouporabe prava nad Badelom, odnosno utvrđivanja proboja pravne osobnosti.

U obavijesti koju je Ministarstvo financija dostavilo nagodbenom vijeću koje je vodilo postupak, a koja je objavljena na internet stranicama Financijske agencije (Fina), se navodi da je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja proboja pravne osobnosti, odnosno utvrđivanja zlouporabe prava nad Badelom 1862 te su u listopadu 2014. godine donijeta dva rješenja, koja su postala pravomoćna prošlog tjedna.

Iz Badela 1862 su i u prošli tjedan objavljenom financijskom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine ponovili kako podnošenje zahtjeva za prekid predstečajne nagodbe te donošenje eventualne odluke o prekidu postupka neće utjecati na nastavak provedbe postupka predstečajne nagodbe, nego eventualno može produljiti rokove provedbe postupka.

“Badel 1862 nastavlja poslovati i postupati sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kroz održavanje postojećih poslovnih odnosa i osiguranje redovnog poslovanja te time nastoji postići osnovnu svrhu navedenog Zakona, a to je osiguranje daljnjeg normalnog poslovanja poduzetnika”, navela je Uprava tvrtke u bilješkama uz devetomjesečno financijsko izvješće.

Po podacima iz tog izvješća, Badel 1862 je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit od 17,2 milijuna kuna, što je 22 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Poslovni su prihodi Badela u devet mjeseci iznosili 213,3 milijuna kuna i manji su za 9 posto prema istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje su smanjeni 11 posto, na 203,9 milijuna kuna, što je, kako su naveli iz tvrtke, posljedica odluke o gašenju divizije bezalkoholnih pića.

Po podacima iz izvješća, poslovni rashodi Badela u prvih su devet mjeseci iznosili 200,4 milijuna kuna i manji su za 5 posto.

Komentiraj