EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Nastavlja se politička kriza u Poljskoj, parlament još paraliziran

Poljski parlament je u srijedu još bio paraliziran, pošto su ga zauzeli oporbeni zastupnici nezadovoljni zbog, kako kažu, nedemokratskih i nezakonitih odluka konzervativne većine.

Zastupnici su zauzeli polukružnu dvoranu parlamenta 16. prosinca, prvo u znak prosvjeda protiv pokušaja vlasti da ograniče pristup medija  parlamentu, a onda i protiv “nezakonita”, kako tvrde, glasovanja o proračunu za 2017.

Unatoč pregovorima koje su stranački čelnici vodili u srijedu kako bi donji dom mogao nastaviti rad, senat, u kojemu su konzervativci također u većini, odobrio je sporni prijedlog zakona o proračunu, u prilikama parlamentarne krize kakva nije viđena od pada komunizma u Poljskoj prije 27 godina.

Oporba traži da se proračun opet stavi na glasovanje, osporavajući činjenicu da je većina stranke Pravo i pravda (PiS) glasovala o njemu 16. prosinca u sporednoj dvorani parlamenta.

Predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski osudio je “nedemokratsko” i “nezakonito” ponašanje oporbe i opetovao da se sve odluke njegove stranke temelje na zakonu.

“Proračun je prihvaćen i nadam se da će biti objavljen u Službenom listu pošto ga potpiše predsjednik (Andrzej Duda)”, istaknuo je pred novinarima.

Konzervativna većina je tijekom večeri donijela odluku o novom zasjedanju donjeg doma, unatoč okupaciji govornice. Kao da se ništa nije dogodilo, predsjednik Sejma je minutom šutnje odao počast nedavno umrlim uglednicima i nakon molitve za njihove duše proglasio stanku do četvrtka u 10.00 sati.

Više stotina prosvjednika okupilo se tijekom večeri ispred zgrade parlamenta kako bi pružili potporu oporbenim zastupnicima.

Čim su preuzeli vlast nakon parlamentarnih izbora u listopadu 2015., čelnici PiS-a su otvorili nekoliko ‘bojišnica’, napose protiv Ustavnog suda i medija, potičući zabrinutost Vijeća Europe i Europske komisije za vladavinu prava u Poljskoj.

Komentiraj