Nastavak summita EU pomaknut već drugi put ovog popodneva

Nastavak samita čelnika EU-a, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, koji je bio predviđen za 16 sati, pomaknut je na 18 sati, objavio je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća.
To je već druga odgoda, najprije je početak sastanka pomaknut sa 16 na 17 sati, a sada je pomaknut za još jedan sat. Razlog za odgodu je što predsjednik Europskog vijeća Charles Michel još uvijek radi na novom prijedlogu koji će staviti na stol, konzultirajući se s čelnicima zemalja članica.
Samit je počeo još u petak u 10 sati i nastavio se u subotu i u nedjelju. Pregovaralo se i cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak, nakon čega je u rano jutro sastanak prekinut i zakazan nastavak za ponedjeljak popodne.
Na stolu je predloženi paket od ukupno 1824 milijardi eura, o čega 1074 milijardi za sedmogodišnji proračun za razoblje od 2021. do 2027. godine i novi instrument EU sljedeće generacije u iznosu od 750 milijardi eura, koji bi Komisija posudila na financijskim tržištima i proslijedila državama članicama kako bi im se pomoglo da ubrzaju gospodarski oporavak od posljedica pandemije koronavirusa. Dvije trećine tih sredstava, 500 milijardi, bilo bi bespovratna pomoć te bi dug vraćala Unija kao cjelina, a ne zemlja koja bi dobila pomoć, dok bi preostala trećina od 250 milijardi bila u obliku povoljnih zajmova, koje bi vraćale zemlje koje dobiju te zajmove.
No, iznos namijenjen za bespovratnu pomoć bit će smanjen na inzistiranje skupine štedljivih zemalja. Prema zadnjim, još uvije neslužbenim informacijama, Michel će predložiti da dio namijenjen za bespovratnu pomoć bude 390 milijardi.

Komentiraj