Nastavak sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak, 2. studenog

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, koji su u dva dana online skupštinske sjednice uspjeli odraditi tek 32 od 58 točaka dnevnoga reda, sjednicu će nastaviti u ponedjeljak, 2. studenog u 9 sati, također online.

Nastavak sjednice 2. studenog u 9 sati zakazao je potpredsjednik Gradske skupštine Jozo Milićević koji je u srijedu navečer vodio sjednicu. Prije toga zastupnici su većinom glasova u 22,45 sati, nakon cjelodnevnog zasjedanja, odlučili da se sjednica prekine.

Sjednica je prekinuta tijekom rasprave o Izvješću o provedbi aktivnosti i mjera “Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine” za 2019. godinu, a koje je uslijedilo nakon što većinom glasova gradskih zastupnika nije prošlo Izvješće o radu gradonačelnika od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

Gradonačelniku Milanu Bandiću trebalo je zaista malo da mu Izvješće o njegovom radu prođe na Skupštini. Naime, 17 gradskih zastupnika glasalo je “za”, a njih 18 “protiv” Izvješća.

Oporbeni gradski zastupnici bili su nezadovoljni i što se gradonačelnik Bandić nije uključio u online sjednicu i sam predstavio Izvješće, već je to, umjesto njega učinila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Izvješćem su objedinjeni podaci o ostvarivanju zadanih ciljeva navedenih uz proračun, kroz realizaciju programa, projekata, strategija i drugih aktivnosti, što ih gradonačelnik Bandić provodi sa svojim zamjenicama i gradskom upravom u cjelini, trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada, a u suradnji s Gradskom skupštinom kao predstavničkim tijelom te izabranim predstavnicima tijela mjesne samouprave. Navedeno je i da se javnost rada gradonačelnika i gradske uprave u provođenju poslova iz njihova djelokruga osigurava koordinacijom aktivnosti usmjerenih prema građanima, pravnim subjektima i svim drugim oblicima javnosti.

Istaknuto je i da su u ovom izuzetno zahtjevnom razdoblju u kojem smo se suočili sa epidemijom bolesti Covid-19 uzrokovanom koronavirusom te potresom koji je 22. ožujka zadesio Zagreb, Grad i sve njegove službe promptno započele djelovanje u nastalim izvanrednim okolnostima kako bi osigurale pomoć građanima čije su nekretnine oštećene u potresu i osigurali provedbu mjera za suzbijanje epidemije.

Posebno je bila značajna upravo koordinacija svih aktivnosti te pravovremeno cjelovito i točno informiranje javnosti o svim poduzetim aktivnostima Grada Zagreba i trenutnoj situaciji, putem svakodnevnih konferencija za novinare Stožera civilne zaštite grada Zagreba na čelu kojeg je bio gradonačelnik.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš osvrnula se na potres, rekavši da su se neke stvari propustile napraviti, neke se možda nije željelo napraviti, ali da nikada neće razumjeti da gradonačelnik Bandić, koji je s HDZ-om bio koalicijski partner na državnoj razini, nije bio u stanju napraviti izmjenu i dopunu Zakona da se steknu uvjeti za uključenje plina sugrađanima koji su bez grijanja i tople vode.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da za ovakvo polugodišnje razdoblje gdje smo imali “propali GUP, propali Zagrebački Manhattan, katastrofalnu reakciju Gradske uprave oko potresa i oko epidemije”, najbolji komentar “Izvješće ne komentirati niti kritizirati”.

A posebice, kako je kazao Tomašević, kada se gradonačelnik ne može čak niti spojiti svojim mobitelom iz svoga doma i kratko predstaviti svoje Izvješće, ne može se to udostojati iz poštovanja prema zastupnicima u Gradskoj skupštini i ljudima u Stručnoj službi koji od jutra rade na ovoj online sjednici da bi se ona dogodila i prevoditeljicama na znakovni jezik.

“Onda mislim da ne trebamo ni mi kao zastupnici uopće komentirati Izvješće o radu gradonačelnika nego samo glasati protiv”, poručio je Tomašević, koji je prije toga to pokazao i na znakovnom jeziku.

Nekoliko minuta kasnije zastupnica iz Kluba Bandić Milan 365 prozvala ga je da je pokazao srednji prst, ali da ne zna kome.

Komentiraj