NASTAVAK RASPRAVE: Hrvatski sabor u četvrtak o HRT-u

FaH

Hrvatski sabor zasjedanje u četvrtak nastavlja raspravom o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza javnog servisa utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom za 2014. godinu.

Zaključak Vlade je da je izvješće u bitnim segmentima nepotpuno i nedorečeno te da Vijeće u bitnome nije obavljalo zadaće za koje je zaduženo, pa ne može dobiti pozitivnu ocjenu.

U obrazloženju, među ostalim, Vlada ističe kako je i Vijeće za elektroničke medije u svom izvješću za to razdoblje upozorilo da postoje odstupanja od ugovorenih programskih obveza, a na HRT 4 i sadržaji koji tamo ne bi trebali biti. Mišljenja su i kako je na HRT1 i HRT2 došlo do prekoračenja dopuštenog oglašavanja po satu.

U izvješću u radu Programskog vijeća navodi se kako je Vijeće u izvještajnom razdoblju održalo deset sjednica te raspravljalo o aktualnim temama vezanim za praćenje i ispunjavanje programskih obveza HRT-a.

Među ostalim, raspravljalo se i o planovima restrukturiranja dopisništava, arhivi, informativno medijskom servisu, programskoj strategiji, odabiru i nabavi programskih sadržaja, jesenjoj i zimskoj shemi, međunarodnim kanalima i drugom.

Među navedenim zaključcima je i onaj prema kojema treba poboljšati programe za Hrvate izvan Hrvatske te kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete jezika i govora u svojim programima.

Saborski Odbor za medije u srijedu je većinom glasova odbio izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza javnog servisa utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom za 2014. godinu. Protiv izvješća izjasnilo se sedam zastupnika iz redova saborske većine, a “za” su bila dvojica oporbenih.

Komentiraj