HDZ danas započinje pregovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Tim Andreja Plenkovića danas će u središnjici HDZ-a u Zagreba primiti osam zastupnika nacionalnih manjina, Milorada Pupovca, Milu Horvata, Borisa Miloševića, Furia Radina, Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Roberta Jankovisca i Ermina Lekaj Prljaskaja.

Kako piše Dnevnik.hr, saborski zastupnici nacionalnih manjina usuglasili su glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom. ‘Osim zajedničkog dijela za sve manjine zastupljene u Saboru, program će sadržavati i specifične dijelove za svaku od njih i sve to zajedno bit će jedna cjelina koja bi trebala biti dio vladinog programa’, kazao je Radin te dodao kako u programu nema ništa spektakularnog.

“Radi se o pravima koja imamo, koja proizlaze iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i pravima koja još trebamo ostvariti. Uvijek se kaže ‘nitko neće dirati prava nacionalnih manjina’, a ovim programom obrazlažemo koja su to prava za koja mislimo da se trebaju ostvariti, odnosno da se ne trebaju dirati”, istaknuo je Radin.

Očekuje se kako bi pregovori mogli biti dosta zanimljivi, s obzirom na to da je Milorad Pupovac najavio kako je srpskoj manjini Zlatko Hasanbegović neprihvatljiv kao ministar u idućoj vladi.

‘Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana – to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović’, kazao je jučer Pupovac.

Hasanbegović mu je na to odgovorio, napominjući da potpredsjednik SDSS-a neće kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez tri zastupnika SDSS-a.

Komentiraj