Nastavak pregovora o plaćama, zdravstveni radnici ne odustaju od zahtjeva

Nakon što su prošlog tjedna održana dva kruga pregovora članova Vlade sa sindikatima zdravstva na kojima nije bilo pomaka, danas se pregovori o povećanju plaća u zdravstvu nastavljaju u Ministarstvu zdravstva.

Čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak u petak je izjavila kako Vlada, tijekom dosadašnjih pregovoa, nije ponudila nikakav konkretan prijedlog za povećanje plaća. Dodala je kako Vlada kupuje vrijeme.

Predstavnici sindikata ponovili su kako ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

“Mi nećemo pustiti da Vlada kupuje vrijeme, sindikati već pripremaju određene aktivnosti i ako Vlada nastavi s kupovinom vremena sve smo bliže štrajku”, rekla je Prašnjak dodajući kako zdravstvo jedino nema kolektivno ugovor i smatraju kako su oni moralno i materijalno oštećeni.

“Ministri su predstavnici svog resora i oni bi ‘pod normalno’ trebali biti glasnogovornici svog resora”, istaknula je Prašnjak, komentirajući premijerovu poruku da ministri nisu predstavnici sindikata, nego članovi Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, pak, u petak je rekao kako nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora. “Nema kupovanja vremena, vrijeme se s tri ii 13 dana ne može kupiti. Obveze koje će proizaći iz Kolektivnog ugovora Vlada će ispoštivati”, izjavio je Kujundžić.

Komentiraj