NASILJE U GAZI Od osuda do poziva na istragu

EPA/MOHAMMED SABER

Ujedinjeni narodi osudili su uporabu smrtonosne sile nad prosvjednicima u Gazi u utorak, dan nakon ubojstva više od 50 palestinskih prosvjednika, a duboku zabrinutost postupanjem bliskoistočnog Kvarteta koji bi trebao poticati mir izrazila je Rusija, dok Turska poziva muslimanske zemlje da razmotre svoje odnose s Izraelom.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudio je “šokantno smrtonosno nasilje” koje su izraleske snage sigurnosti u ponedjeljak počinile u Gazi i pozvalo na provedbu istrage zbog smrti najmanje 58 osoba koje su na granici između Pojasa Gaze i Izraela prosvjedovali protiv preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

“Čini se da bilo tko može biti ubijen”, rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UNHR-a Rupert Colville posebno zabrinut što bi se moglo dogoditi kasnije u utorak kada Izrael slavi godišnjicu osnutka svoje države.

Izrael ima pravo štititi svoje granice prema međunarodnom pravu, ali smrtonosna sila dopustiva je samo kao posljednje sredstvo, a ne zato što su se Palestinci približili ogradi, rekao je Colville.

UN je posebice zabrinut mogućim nastavkom nasilja u Gazi u utorak, kada Palestinci obilježavaju dan Nakbe ili ‘katastrofe’, u spomen na 15. svibnja 1948. koji Židovi slave kao početak nastanka hebrejske države, a  na koji su stotine tisuća Palestinaca bile protjerane iz svojih domova.

Rusija je u utorak izrazila “najdublju zabrinutost” zbog smrtonosnog nasilja u Gazi i pozvala “sve zemlje da izbjegnu poteze kojima bi mogle izazvati takve napetosti”.

“Stanje, a napose smrt nekoliko desetaka Palestinaca, može samo izazvati najdublju zabrinutost”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Pozorno pratimo stanje i držimo da sve strane, napose članice Kvarteta” (UN, Rusija, Sjedinjene Države, Europska unija) moraju izbjeći svaku akciju koja može izazvati takve napetosti.

Kvartet od 2002. treba promicati mir na Bliskom istoku putem pregovora, no u toj zadaći nije uspio.

“Od samog početka Moskva je izražavala zabrinutost da bi potezi SAD-a mogli izazvati napetosti na Bliskom istoku”, objasnio je Peksov i zaključio “Nažalost, upravo se to dogodilo”.

SAD je svečano preselio svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, prema odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tako prekinuo više desetljeća američke politike, priznajući time Jeruzalem za glavni grad Izraela, dok Palestinci žele Jeruzalem učiniti prijestolnicom svoje buduće države.

Muslimanske zemlje trebale bi razmotriti svoje veze s Izraelom, kazao je u utorak turski premijer Binali Yildirim.

Turska, koja je za petak sazvala sastanak Organizacije islamske suradnje (OIC), jedna je od najglasnijih kritičara nasilja u Gazi i odluke SAD-a da preseli veleposlanstvo.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća kazali su da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na današnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. “Velikom maršu povratka”.

Uz jučerašnju krvavu bilancu izraelske snage ubile su od početka prosvjeda 30. ožujka i “Velikog marša za povratak” 45 Palestinaca, podaci su koje objavljuju palestinske zdravstvene vlasti. U tom razdoblju nijedna izraelska žrtva nije prijavljena. Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe.

Komentiraj