Nasilje u Beogradu nakon najave policijskog sata: “Ćale, ovo je za tebe!”

Trinaest policajaca i sedam civila ozlijeđeno je u sukoba prosvjednika i policije noćas u središtu Beograda, nakon što se nekoliko tisuća građana okupilo pred Skupštinom Srbije prosvjedujući protiv najave predsjednika Republike Aleksandra Vučića o uvođenju policijskog sata zbog pandemije korona virusa, objavili su mediji u Srbiji.

“Više tisuća ljudi” okupilo se u središtu grada, objavio je BBC na srpskom, a prosvjede je obilježilo nasilje policije nad demonstrantima, uključujući i one koji su mirno prosvjedovali. Prosvjednici su uzvratili nasiljem, pa su zapaljena tri policijska vozila, a neki od njih gađali su policiju kamenim blokovima.

 

 

Danas ujutro, pred zgradom Skupštine Srbije, u koju su prosvjednici noćas uspjeli provaliti, postavljen je kordon policije, koja je raspoređena i u glavnim ulicama središta glavnog grada Srbije.

Prosvjedi su počeli spontano, kao okupljanje građana nezadovoljnih ponovnim uvođenjem policijskog sata u zemlji u kojoj nisu demantirane medijske tvrdnje da vlasti prikrivaju broj umrlih od korona virusa, i za koju je studija UNESCO-a potvrdila da je jedina zemlja u Europi koja je restriktivne mjere koristila da učvrsti autokratsku vlast svog predsjednika.

No skupina prosvjednika, za koju mediji u Srbiji pišu da je predvođena ekstremno desnim zastupnikom u skupštini Srđanom Nogom, zauzela je ulaz u Skupštinu, u koju će nešto kasnije uspjeti i i provaliti.

Kako je noć odmicala, nasilje je eskaliralo, a kada su demonstranti u jednom trenutku probili policijski kordon i ušli u predvorje Skupštine, policija ih je izbacila tako što je, prema pisanju blica.rs, “bacila više desetina karnistera za suzavcem”. “Pojedini građani su od suzavca trljali oči i čak povraćali”, javila je reporterka Blica.

 

EPA/ANDREJ CUKIC

 

Obostrano brutalno nasilje obilježilo je sinoćnje demonstracije u Beogradu. Lavinu komentara izazvala je snimka televizije N1 na kojoj se vidi kako trojica mladića sjede na klupi u Pionirskom parku ispred Skupštine Srbije, kada im prilazi nekoliko policajaca pod punom opremom, sa psima, i počinju ih nemilice udarati.

 

 

Pred kameru u izravnom programu televizije N1 u jednom je času uletio vidno uznemiren mladić čija se izjava odmah proširila društvenim mrežama.”Suzavac, bojeva municija, pendreci, na goloruku omladinu! Ćale, ovo je za tebe. Umro si, a nije bilo respiratora. Mnogo te volim, ovo je za tebe i za mog sina koji se rodio skoro”, rekao je mladić. Novinarka ga je pitala od čega mu je umro otac, a on je odgovorio:“Još uvijek nisam dobio potvrdu. Nisam dobio testove da je umro od korone. U zemunskoj bolnici nije bilo respiratora, a na sva usta su pričali da poklanjamo respiratore. Znam da bi bio ponosan na mene”, rekao je on.

Mediji su objavili da je riječ o Petru Đuriću, sinu akademskog slikara Ljubiše Đurića, koji je u travnju preminuo od korona virusa. Tri dana nakon smrti oca, 18. travnja, Ljubiša Đurić objavio je na Facebooku kako se “ne može oteti dojmu da ga je tako lako izgubio zbog nemara, nebrige i javašluka u zdravstvu države”.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je od koronavirusa ukupno umrlo 330 ljudi, a ukupno je registrirano 16.719 zaraženih. Na respiratorima je 110 pacijenata.

Predsjednik Vučić sinoć je izjavio da je epidemiološka situacija u Beogradu “alarmantna” i najavio policijski sat od petka u 18 do ponedeljka u 5 sati, i to je izazvalo prosvjednike da izađu na ulice.

Vučić je, međutim, rekao da bi volio da policijski sat bude u uveden u cijeloj Srbiji. Izanredna situacija proglašena je dosad u 22 grada i općine u Srbiji, a prvi pacijenti prebačeni u beogradsku Arenu, gdje je u velikoj dvorani raspoređeno nekoliko stotina bolničkih kreveta.

 

KAOS NA ULICAMA BEOGRADA: Policija suzavcem, konjima i psima potisnula prosvjednike iz središta Beograda

Komentiraj