Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države zatražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog moguće eskalacije nasilja nad civilima u najvećem sirijskom gradu Alepu, doznaje se u subotu iz diplomatskih izvora.

Sastanak će se održati u nedjelju u 11 sati (15 00 GMT), kako se doznaje.

U subotnjim intenzivnim zračnim napadima na Alep srušene su kuće i ubijeno je najmanje 45 civila, samo dva dana nakon što je sirijska vojska objavila da će pokrenuti ofenzivu kako bi zauzela istočni dio grada koji je pod kontrolom pobunjenika.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon već je ranije zatražio smirivanje borbi u Alepu i upozorio da korištenje naprednog naoružanja u tom gradu koji je pretvoren u bojišnicu može dovesti do ratnih zločina.

Ban Ki-moon je citirao izvješća o zračnim napadima u kojima je korišteno napredno naoružanje tijekom te ofenzive sirijske vojske.

Također je upozorio da “očigledno sustavno korištenje takve vrste neselektivnih oružja u gusto naseljenim područjima može značiti ratne zločine”, ističe se u priopćenju glasnogovornika glavnog tajnika UN-a.

Jednotjedno primirje koje su dogovorile Sjedinjene Države i Rusija okončalo je u ponedjeljak, a sva nastojanja da primirje ponovno oživi propala su.

Komentiraj