‘Nashville’ je sjajna studija američke opsesije slavom i novcem, premijera je bila prije 46 godina

Američki igrani film ‘Nashville’ u režiji Roberta Altmana, svoju je premijeru doživio 11. lipnja 1975. godine. Po žanru predstavlja kombinaciju drame i satirične crne komedije. Radnja se odvija tijekom pet dana u Nashvilleu, središtu američke industrije country glazbe, kada se, u sjeni velikog skupa koga pred izbore 1976. godine održava populistički predsjednički kandidat, u gradu okupljaju neke od velikih zvijezda countryja, gospela i folka.

Protagonisti su raznorodna grupa ljudi koja se tom prilikom našla u gradu – od samih muzičara, članova njihove pratnje, lokalnih muzičkih talenata, producenata, običnih građana, novinara i fanova – a prilikom čega svatko od njih pokušava, sa različitim dozama uspjeha, riješiti svoje poslovne, financijske, ljubavne i druge probleme.

Altman je u filmu usavršio narativnu formu koja će kasnije postati njegov zaštitni znak, a koju će kopirati brojni drugi filmaši – korištenje velikog broja protagonista koji se ističu relativno malenim, ali upečatljivim ulogama, a koje vrlo labavo povezuje mjesto radnje. Nashville, u kome se satirički podbada inzistiranje američke country industrije na patriotizmu, je često shvaćen kao odraz tadašnjeg duha vremena. U samom gradu Nashvilleu je, pak, Altmanov film omrznut jer je shvaćen kao izvrgavanje grada i njegove kulture ruglu.

Komentiraj