NASA via Getty Images

NASA odredila astronaute za komercijalne letove u svemir

NASA je odredila astronaute koji će prvi letjeti u svemir na komercijalnim raketama i kapsulama, počevši od iduće godine.

Devetoro astronauta letjet će na sustavima koje su razvili Boeing i SpaceX.

Većina ima prethodno iskustvo leta u orbitu. Među njima je zapovjednik posljednje misije Space Shuttlea 2011., piše u nedjelju BBC.

Ruske rakete jedine su posljednjih sedam godina prevozile ljude u svemir.

Šef NASA-er Jim Bridenstine predstavio je astronaute na svečanosti u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

“Prvi put od 2011., uskoro ćemo američke astronaute slati u svemir na američkim raketama i s američkog tla”, rekao je Bridenstine.

Kapsula Dragon tvrtke SpaceX trebala bi s prvim austronautima poletjeti u travnju 2019. Bit će postavljena na raketu Falcon-9 koja će se lansirati iz svemirskog centra Kennedy.

Lansiranje će se obaviti sa stare platforme s koje su polijetali raketoplani Space Shuttle, a koji su sada prilagođeni za manje Falcone.

NASA je umirovila Space Shuttle i odlučila slati ljude u Zemljinu orbitu sustavima koje si može priuštiti. Zbog toga je davala novac SpaceX-u i Boeingu koji su investirali i vlastiti novac.

NASA je tako željela uštedjeti sredstva za ulaganje u razvoj rakete i kapsule koji bi mogli povesti ljude na Mjesec i na Mars.

Ti bi se sustavi trebali početi koristiti početkom idućeg desetljeća.

Komentiraj