NASA

NASA objavila sadržaj “zlatne ploče” za susret s izvanzemaljcima

NASA je objavila na internetu kompletan sadržaj Zlatnih ploča koje su 1977. godine sondama Voyager 1 i 2 poslane u svemir ne bi li ih kojim slučajem pronašla i poslušala neka napredna vanzemaljska bića.

Na pločama su snimljeni razni zvučni zapisi sa Zemlje – zvukovi kiše, vjera, vlaka, automobila, kao i glasanje nekih životinja, pjev ptica i dozivanje, primjerice, kitova, majmuna i slonova.

Uz to, ploče sadrže i glazbu različitih žanrova i iz različitih razdoblja; ako ih svemirci pronađu moći će uživati u Bachu, Mozartu, Chucku Berryju, Louisu Armstrongu i drugima, ali i u etno glazbi Kine, Perua i ostalih zemalja i naroda.

ve zajedno pokušaj je da se na neki način sažme i snimi što više zapisa koji na ovaj ili na onaj način predstavljaju Zemlju i čovječanstvo. “Želimo im ispričati priču o našem svijetu”, poručili su iz NASA-e.

Uz zvuk, na pločama se nalaze i fotografije, ukupno 115 komada, koje prikazuju najpoznatije prizore s našeg planeta, ali i sheme solarnog sustava te objašnjenje digitalnog sustava.

Zapise koji su poslani odabrao je odbor na čelu s Carlom Saganom sa Sveučilišta Cornell. Svaka od ploča je zaštićena aluminijskom presvlakom, a uz ploče su poslana i uputstva napisana uz pomoć posebnih simbola te objašnjenja odakle sve to dolazi i zašto.

Sve poruke NASA je sada objavila na SoundCloudu, a među zvučnim zapisima odaslanim u svemir su i pozdravi vanzemaljcima na 55 jezika. Hrvatski nije među njima, a od susjeda, svemirci će (eventualno) čuti pozdrav na srpskom.

Komentiraj