NASA ‘Jedna od najvećih prirodnih prijetnji mogla bi izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje’

BBC je u četvrtak objavio upozorenje NASA-inih istraživača o jednoj od najvećih prijetnji koja bi mogla izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje.

Ispod nacionalnog parka Yellowstone u SAD-u nalazi se ogromni vulkan koji predstavlja jednu od najvećih prirodnih prijetnji čovječanstvu. Mogao bi se pretvoriti u supervulkan.

“Bio sam član NASA-inog savjetodavnog vijeća za planetarnu obranu koje je proučavalo načine za obranu Zemlje od mogućih udara asteroida i kometa. Došao sam do zaključka da je prijetnja supervulkana znatno veća od opasnosti od udara asteroida ili kometa”, izjavio je znanstvenik Brian Wilcox.

Trenutno je poznato da se na Zemlji nalazi oko 20 supervulkana, a do erupcija dolazi u prosjeku jednom svakih 100 000 godina. Jedna od najvećih prijetnji za čovječanstvo do koje erupcije mogu dovesti je glad. U 2012. godini UN je procijenio da bi, zbog duge vulkanske zime koja bi nastala nakon erupcije, zalihe hrane za čovječanstvo potrajale samo 74 dana.

NASA-ini znanstvenici zaključili su da mogu spriječiti erupciju supervulkana tako da ga ohlade. Vulkan veličine onog u Yellowstoneu zapravo je divovski generator topline. Trenutno otpušta 60 do 70 posto te topline u atmosferu. Ostatak se nakuplja ispod površine u magmi. Kada nakupljena toplina dođe do određene razine, erupcija će biti neizbježna.

Komentiraj