NASA je danas postigla veliki petnaestogodišnji cilj

Autor:

25.08.2014., Malo Grablje - Pogled na nocno nebo i Mlijecni put iz napustenog sela. rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

NASA – američka svemirska agencija – danas je uspješno lansirala znanstveni balon visokog pritiska u Novom Zelandu, čime je ostvaren petnaestogodišnji cilj.

Namjera je da balon velik kao nogometni stadion ostane u gornjim slojevima atmosfere 100 dana ili po mogućnosti i više. Prvi takav balon bio je lansiran sredinom travnja, te se trenutno drži na visini od otprilike 33.000 metara. Do sada je taj balon tri puta obiša Zemlju.

Debbie Fairbrother, voditeljica NASA-inog programa, kazala je medijima kako je cilj agencije posljednjih 15 bio u zraku imati dva balona visokog pritiska koji zadržavaju volumen bez obzira na uvjete.

“Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i znanstvene timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više znanosti i napredniju znanost u narednim godinama”, rekla je Fairbrother medijima.

Sveučilište u Chicagu pomoću ovih balona provodi znanstvenu misiju kojom će promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu. Porijeklo iz za sada nije poznato, a ovi baloni trebali bi pomoći riješiti taj misterij.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.