EPA/KIMIMASA MAYAMA

Naruhito 1. svibnja sjeda na Prijestolje krizantema

Japanski prijestolonasljednik Naruhito, stariji sin cara Akihita i carice Michiko, preuzet će Prijestolje krizantema 1. svibnja, dan nakon očeve abdikacije.
Car Akihito (85) abdicirat će 30. travnja na svečanosti u Carskoj palači u Tokiju, nakon 30 godina vladavine.
Naruhito (59) idućeg dana će na vrlo sličnoj ceremoniji preuzeti oznake carske vlasti, mač, dragulj i sveto ogledalo, i time zasjesti na tron najstarije svjetske monarhije.
“Pokušavao sam ostvariti različite kontakte s pukom kako bi mogao razumjeti što carska vlast može učiniti za njih”, rekao je prijestolonasljednik na novinskoj konferenciji u veljači. Dodao je kako takve kontakte smatra “važnim stupom” svoje uloge i s njima kani nastaviti i kad postane car.
Naruhito je rođen 23. veljače 1960. godine. Prijestolonasljednik je postao kada mu je 1989. umro djed, car Hirohito, a otac preuzeo tron.
Diplomirao je povijest na sveučilištu Gakushin u Tokiju 1982., a iduće je tri godine nastavio školvanje na Oxfordu. Kasnije je ostvario doktorat iz humanističkih znanosti.
Godine 1993. o Naruhitu se pričalo diljem svijeta pošto je carska palača objavila zaruke s Masako Owadom, diplomatkinjom koja je magistrirala ekonomiju na Harvardu. Vjenčanje je održano u lipnju iste godine, a Japan je odmah počeo napeto očekivati rođenje nasljednika prijestolja pošto u carskoj obitelj dječak nije rođen tri desetljeća.
Taj je pritisak slomio princezu Masako koja je patila od poremećaja prehrane i malodušja. Rodila je kći, danas 17-godišnju princezu Aiko, ali to nije zadovoljilo tradicionaliste u zemlji u kojoj još uvijek prijestolje može naslijediti samo muškarac.
Naruhitovim stupanjem na prijestolje, nasljednik carske vlasti trebao bi postati njegov mlađi brat Akishino (53) koji ima muškog potomka, danas 12-godišnjeg Hisahita, jednog Akihitova unuka.
Car Akihito i carica Michiko približili su narodu dotad zatvorenu i izoliranu carsku obitelj, a s time su nastavili i Naruhito i njegova supruga. “Želim izvršavati svoje dužnosti kao simbol države, biti dostupan japanskom narodu i dijeliti sreću i tugu s njime”, kao što su to činili car Akihito i carica Michiko, rekao je prijestolonasljednik na novinskoj konferenciji u veljači.
Naruhito je također poznat po istraživanjima zaštite voda i održao o tome nekoliko govora na konferencijama diljem svijeta. Voli tenis, trčanje i planinarenje i kažu da dobro svira violu.
Kako bi unaprijedio bilateralne odnose često je putovao. “Vjerujem kako su međunarodna suradnja važan dio naše službene dužnosti. Zato sam posjetio više od 30 zemalja i upoznao prekomorske goste, predstavnike mladih i dobitnike međunarodnih nagrada koji su došli u Japan”, rekao je u veljači.
“Osjećao bih se zahvalno ako su takve prilike doprinijele prijateljstvu i dobroj volji između Japana i drugih zemalja. Cijenim što su ta iskustva pomogla u proširivanju mog pogleda na svijet i produbljivanju mojih interesa”, dodao je Naruhito.
Japanski premijer Shinzo Abe nerijetko je relativizirao japanske zločine počinjene za vrijeme Drugog svjetskog rata, čime je izazvao nezadovoljstvo azijskih zemalja, posebice Kine i Južne Koreje. Naruhito misli drugačije.
“Važno je gledati ponizno na prošlost te pravilno prenositi tragična iskustva rata i znanje o tijeku povijesti”, rekao je 2015. Naruhito.
Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania posjetit će Japan idućeg mjeseca te biti prvi gosti nakon ustoličenja novog vladara.
Vlada će krajem godine pozvati goste iz 195 zemalja na službenu proslavu Naruhitova ustoličenja.

Komentiraj