Narodne novine u centru Zagreba prodale prostor tvrtki s kojom je surađivao predsjednik Uprave

Državna tvrtka prodala je prostor u Ratkajevu prolazu za samo 839 eura po kvadratu i to za potrebe privatnog učilišta Edward Bernays, na kojem je predavao predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak

Državna tvrtka Narodne novine prodala je poveći prostor na adresi Ratkajev prolaz 4, u samom centru Zagreba, jednoj privatnoj tvrtki po cijeni od samo 839 eura po kvadratu. Potom je direktor Narodnih novina Zlatko Hodak osobno honorarno angažiran upravo u toj privatnoj tvrtki, a na koncu su Narodne novine s istom tvrtkom bez natječaja sklopile jednogodišnji ugovor vrijedan 240 tisuća kuna s PDV-om. Neobičan slijed događaja po svemu sudeći formalno je potpuno pokriven dokumentima i u skladu je s propisima te ne mora biti međusobno povezan, no budi sumnju prije svega u ekonomičnost raspolaganja resursima Narodnih novina, posredno i državnom imovinom, a nakon toga ulazi i u zonu mogućeg sukoba interesa vodstva važne državne tvrtke. Više stručnjaka za promet nekretnina za Nacional je protumačilo da je cijena od 839 eura po četvornom metru neobično niska za ovaj dio glavnog grada, usprkos nekim olakotnim okolnostima poput veličine i smještaja samog prostora te njegove relativne zapuštenosti. Ista tvrtka u istoj zgradi kupila je i dva privatna stana, no njih je platila više nego dvostruko skuplje u odnosu na poslovni prostor: u dokumentima Općinskog suda u Zagrebu navedena je cijena 1850 eura po četvornom metru. U Narodnim novinama su za Nacional službeno potvrdili sve navedene poslovne događaje, od prodaje prostora do dodatnog angažmana predsjednika Uprave Hodaka u privatnoj tvrtki, kao i angažmana iste te tvrtke za potrebe poslovnih procesa u samim Narodnim novinama. Tvrde da je cijena poslovnog prostora u Ratkajevu prolazu formirana na temelju procjene ovlaštenog sudskog vještaka i elaborata izrađenog za vrijeme prethodne uprave ove državne tvrtke.

Spomenuti prostor veličine je 917 četvornih metara, od čega se otprilike trećina nalazi u suterenu zgrade, a prethodno je bio napušten i Narodne novine prethodno su ga već pokušavale prodati. Na posljednjem natječaju za početnu cijenu postavljen je iznos od 770 tisuća eura, a kao jedini ponuđač pojavila se tvrtke Vizual d.o.o. iz Zagreba neznatno većom ponudom – točno 770.500 eura. Direktor ove tvrtke je Mario Petrović koji je direktor i u tvrtki Millenium promocija, inače osnivaču privatnog učilišta Edward Bernays, za čije potrebe su prostori na ovoj adresi i kupovani. ‘’Uprava Narodnih novina d.d. provela je prodaju poslovnog prostora u prolazu Jurja Ratkaja broj 4 tvrtki Vizual d.o.o. iz Zagreba prema zakonu, putem javnog natječaja i poštujući sve propisane procedure. Prostor je nekoliko godina bio prazan. Cijena je formirana na temelju procjene ovlaštenog sudskog vještaka. Elaborat kojim je definirana vrijednost nekretnine zatražen je i izrađen za vrijeme mandata bivše Uprave Narodnih novina d.d., u svibnju 2017. godine. Natječaj za prodaju poslovnog prostora objavljen je u Večernjem listu i na web stranicama društva od 27.02. do 02.03.2018. godine, a suglasnost za prodaju je dao i Nadzorni odbor na svojoj sjednici 26.04.2018. godine. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donesena je 30.04.2018. godine. Vrijednost nekretnine temeljena je na procjeni sudskog vještaka Centar akcija d.o.o. iz Zagreba’’, odgovorili su iz Narodnih novina na upit Nacionala.

Prostor u Ratkajevom prolazu. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

Nakon što je ova transakcija zaključena, predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak odjednom se od listopada 2018. pojavljuje kao suradnik Petrovićeve Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays. U toj akademskoj godini on – u nastavnom zvanju višeg predavača – izvodi ukupno 30 sati nastave (15 sati predavanja i 15 sati vježbi) na kolegiju ‘’Poduzetništvo’’, na preddiplomskom stručnom studiju ‘’Komunikacijski menadžment’’, za što mu je isplaćeno 6375 kuna. U idućoj akademskoj godini on izvodi nastavu na dva kolegija: ‘’Poduzetništvo’’ koji se ovaj put izvodi na preddiplomskim stručnim studijskim programima ‘’Komunikacijski menadžment’’ i ‘’Menadžment i marketing turističke destinacije’’ te dio nastave na kolegiju ‘’Odnosi s javnošću malih i srednjih poduzeća’’ na specijalističkom diplomskom stručnom studiju ‘’Upravljanje odnosima s javnošću’’. U ovoj godini on izvodi 60 sati nastave i po završetku zimskog semestra učilište mu isplaćuje 17.760 kuna.

I upravo dok je ondje držao nastavu o odnosima s javnošću, na drugoj strani Hodak u ime Narodnih novina potpisuje ugovor o savjetovanju za odnose s javnošću s Petrovićevom tvrtkom Millenium promocija. Posao je vrijedan 240 tisuća kuna s PDV-om, a bez poreza ispod 200 tisuća kuna – zbog čega se provlači pod jednostavnu javnu nabavu, odnosno direktnu pogodbu bez raspisivanja natječaja. ‘’Narodne novine su potpisale ugovor s tvrtkom Millenium promocija za područje komunikacijskih aktivnosti s ciljem kvalitetnijeg pozicioniranja Društva na tržištu. Vrijednost ugovora za razdoblje od godinu dana mjesečno iznosi 16.000 kuna. Ugovor je bio sklopljen na razdoblje od jedne godine (lipanj 2019. – lipanj 2020.). Ugovorni odnos realiziran je u skladu s Pravilnikom o javnoj nabavi’’, potvrdili su u ovoj državnoj tvrtki za Nacional.

‘Prodaja poslovnog prostora provedena je prema zakonu, a elaborat kojim je definirana vrijednost nekretnine zatražen je i izrađen za vrijeme mandata bivše Uprave Narodnih novina’, tvrde iz te tvrtke

Direktor tvrtki Vizuali i Millenium promocija Mario Petrović za Nacional podsjeća da je prostor u Ratkajevu prolazu kupljen na javno objavljenom natječaju, a odgovarao je između ostalog zato što je u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se danas nalaze njegovi poslovni prostori i gdje je smještena Visoka škola Edward Bernays. Prema njegovim saznanjima ovo je bio treći ili četvrti javni natječaj za navedeni prostor. ‘’Procjenu vrijednosti prostora, kao i za dva stana na drugom katu koji su u puno boljem stanju, napravili smo u suradnji sa stručnjacima za nekretnine te bankom koja nas prati u ovoj investiciji. Prostor je dobrim dijelom podrumski i zbog višegodišnje zapuštenosti iziskuje ogromna ulaganja kako bi se priveo svrsi, o čemu očito svjedoči i mala zainteresiranost ponuđača. Nakon rekonstrukcije i privođenja svrsi odlučit ćemo o njegovoj namjeni’’, kazao je Petrović. Rekao je i da je upravo tijekom sklapanja ovog kupoprodajnog ugovora imao priliku prvi put upoznati predsjednika Uprave Narodnih novina Zlatka Hodaka. ‘’S obzirom na njegove stručne reference i praktično iskustvo te novonastalu potrebu za angažmanom novih suradnika zbog povećanja broja studenata, ponudili smo gospodinu Hodaku suradnju s našom školom te ga uvrstili među više od pedeset drugih vanjskih suradnika od kojih mnogi dolaze iz realnog sektora i uspješnih kompanija’’, zaključio je Petrović.

Hodaku ovo nije bio jedini angažman na privatnim učilištima: Nacionalu je potvrđeno da je u ožujku prošle godine održao i gostujuće predavanje na visokom učilištu Effectus, no u Narodnim novinama tvrde da od tog predavanja nije ostvario nikakve prihode. Ipak, ova državna tvrtka potom je angažirala upravo Effectus za internu edukaciju na temu leadership i management. U Narodnim novinama potvrdili su da su za to izdvojili 17 tisuća kuna.

Prostor u Ratkajevu prolazu od Narodnih novina kupila je tvrtka Vizual iz Zagreba, čiji je direktor Mario Petrović. PHOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Komentiraj