Narodne novine postale igračka moćnog HDZ-ovca

Nacional je istražio kako su u Narodnim novinama, državnoj tvrtki od strateškog interesa, stvoreni gubici od preko 100 milijuna kuna, a zbog HDZ-ova kadroviranja i dvojbenih poslovnih poteza postali su primjerom neodgovornog trošenja državnog novca

Narodne novine, državna tvrtka od strateškog interesa koja je u posljednje tri godine stvorila gubitke od preko stotinu milijuna kuna i u javnosti figurira kao ogledni primjer za nekompetentno upravljanje i stranačko kadroviranje, u mandatu Uprave predsjednika Zlatka Hodaka i članova Mate Regvara i Roberta Hirca zabilježila je nekoliko u najmanju ruku dvojbenih poslovnih poteza koji za posljedicu imaju dodatno zaostajanje za konkurencijom i daljnje propadanje nekad iznimno profitabilnog sustava. Primjeri do kojih je došao Nacional upućuju na krajnju nebrigu, a moguće i namjerno potkopavanje snage i vrijednosti Narodnih novina, što prolazi bez ikakve reakcije Nadzornog odbora ili Vlade kao vlasnika. Oni se simptomatično nadovezuju na prošlotjedno Nacionalovo otkriće da je član Uprave Mato Regvar jednom prigodom službenom kreditnom karticom tvrtke platio kasni ručak na kojemu su on i dvojica suradnika popili gotovo nevjerojatne količine alkohola – nekoliko litara vina i čak četrdeset rakija viljamovki – nakon čega je Regvar po neslužbenim informacijama zaustavljen od strane policije u vožnji službenog automobila tvrtke.

IZ NARODNIH NOVINA PUNIH DESET DANA odbili su komentirati ovaj slučaj, jednako kao i sam Regvar, dok se o njemu unatoč velikom publicitetu nije oglasila ni Vlada. Usprkos obećanju, glasnogovornik Vlade Marko Milić nije odgovorio na niz konkretnih postavljenih pitanja: je li Vlada kao vlasnik zatražila očitovanje Narodnih novina, kakav je njen stav o ovakvom načinu trošenja javnog novca i uživa li vodstvo ove tvrtke i dalje njeno povjerenje. Izostanak reakcije upućeni izvori pripisuju činjenici da su Narodne novine po neslužbenoj HDZ-ovoj odluci dane na gotovo potpuno autonomno odlučivanje utjecajnom saborskom zastupniku i predsjedniku krapinsko-zagorskog ogranka ove stranke Žarku Tušeku, koji preko svojih osoba od povjerenja ondje donosi glavne kadrovske odluke i znatno utječe na poslovnu politiku. Između ostalog, posljednjih mjeseci ondje je zaposleno više osoba upravo iz Tušekove stranke i upravo iz njegove županije, što se službeno objašnjavalo time da su se baš oni pokazali najboljima na raspisanim javnim natječajima.

POSLJEDNJIH MJESECI u Narodnim novinama zaposleno je više osoba upravo iz Tušekova HDZ-a i upravo iz njegove županije, što se službeno objašnjavalo da su se baš oni pokazali najboljima na javnim natječajima

Nacional je u posjedu originalnog ugovora između Narodnih novina i Hrvatskog nogometnog saveza sklopljenog u ožujku 2016. godine, kao i aneksa potpisanog tri mjeseca kasnije, o proizvodnji i distribuciji niza proizvoda s logotipom saveza. Njime je, između ostalog, precizno utvrđeno da – ukoliko ih same ne proizvode – Narodne novine ove proizvode smiju kupovati isključivo od tvrtki Mosgen Limited iz Hong Konga ili MAP Grupe iz Osijeka, što se dosad u javnosti spominjalo, ali je i naznačeno da već po isteku trajanja ugovora godinu dana kasnije prestaju prava proizvodnje i distribucije, dok se zalihe sa skladišta smiju prodati isključivo uz dopuštenje HNS-a. Usprkos tomu što su se ovi proizvodi prodavali iznimno loše, prije svega zbog višestruko veće nabavne cijene i posljedično nekonkurentne maloprodajne vrijednosti, Narodne novine svejedno su naručile novi kontingent koji gotovo u potpunosti do danas stoji na skladištu. Iz internih dokumenata ove tvrtke vidljivo je da vrijednost skladištene robe trenutno iznosi točno 6,286.306 kuna plus PDV, odnosno preko milijun eura. Svojedobno su pokrenuti pregovori o rješavanju ovog problema, navodno uz znakove dobre volje HNS-a, no potom ih je osobno preuzeo predsjednik Uprave Zlatko Hodak i potrebna suglasnost nikada nije izdana. A na skladištu Narodnih novina nalaze se ogromne količine neprodanih postera, naljepnica, novčanika, magneta, privjesaka, olovaka, bilježnica, majica, zastavica, kapa, šalica, šalova, naočala i drugih artikala. Oni se nisu uspjeli prodati čak ni za vrijeme prošlogodišnje euforije izazvane osvajanjem srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, a kao kuriozitet zvuči podatak da se neki od njih vjerojatno nikada neće ni prodati. Naime, na tisućama majica nalaze se i igrači Mario Mandžukić, Darijo Srna, Daniel Subašić i Vedran Ćorluka, koji od prošle godine više ne nastupaju za reprezentaciju.”Ovaj primjer ilustrativan je za način na koji se vodi tvrtka, ravno u propast, no nipošto nije jedini. Primjerice, u prošloj godini višestruko je porasla suradnja s tvrtkom-dobavljačem fotokopirnog papira, koji također ima nekonkurentnu cijenu i slabo se prodaje, no svejedno se i dalje šalju narudžbe. U ovom trenutku na skladištu postoji oko 320 paleta tog papira, što je zaliha dovoljna za više od šest mjeseci”, objašnjava Nacionalov izvor iz samih Narodnih novina i potom iznosi znakovitu optužbu: “Početkom travnja ove godine Uprava je u organizaciji i o trošku upravo tog dobavljača boravila u Budimpešti. Mislim da se u poslovnom svijetu ovo ne zove službeno putovanje, nego ponešto drugačije”, objašnjava ista osoba.

03.03.2014., Zagreb – U prostorima Hrvatske gospodarske komore na Sjednici skupstine bira se novi predsjednik HGK.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

NACIONAL JE NA ADRESU NARODNIH NOVINA poslao službeni upit o ovom događaju, kao i o nizu drugih dvojbenih poteza Uprave, no kao i prošlom prigodom, odgovori nisu stigli. Stoga nije bilo moguće službeno provjeriti ni iznimno neobičan podatak da se ova tvrtka nije prijavila na 41,9 milijuna kuna vrijedan javni natječaj za nabavu tonera i tinti za sva državna tijela, izuzev u jednom malom segmentu u kojemu je ponuda bila nekonkurentna, premda su sve pripreme za aplikaciju bile obavljene. “Najvećoj tvrtki u vlasništvu države nije zanimljiv najveći tender za nabavu materijala, dok su se svi konkurenti na njega prijavili. To je u najmanju ruku neobično, no vrijedi napomenuti da kompanijska praksa u posljednje vrijeme ide upravo u tom smjeru: na sve tendere na kojima je plaćanje u roku sigurno – poput banaka, osiguravajućih kuća ili velikih tvrtki – tvrtke iz branše i naši konkurenti prijavljuju se samostalno, dok u slučajevima gdje je plaćanje rizično i otežavajuće – poput bolnica i dijela državnih institucija – nastupaju kao naši dobavljači. Oni se naplate od Narodnih novina, a mi moramo voditi borbu i utjerivati dugove”, opisuje Nacionalov sugovornik.

Kadrovska politika ove tvrtke posljednjih tjedana u fokusu je javnosti zbog potpuno otvorenog zbrinjavanja po stranačkoj liniji: među stotinama prijavljenih kandidata za voditelja strateškog razvoja odabran je HDZ-ov načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, za rukovoditelja sektora logistike također HDZ-ov Miroslav Ivanković, donedavni predsjednik stranačke mladeži u Zagorju, a i rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je Daniel Vnuk, HDZ-ov član Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Tu je i Marijan Banić, brat HDZ-ove Martine Banić, koji će kao politolog voditi nabavu u toj državnoj tvrtki, a Nacional je potom otkrio i da je na radno mjesto vraćena nekadašnja direktorica službe pravnih, kadrovskih i općih poslova Tajana Tušek, rodbinski povezana sa Žarkom Tušekom. Ona je s te pozicije udaljena u listopadu prošle godine, između ostalog i zato što je bila dio prethodne upravljačke garniture koja je Narodne novine dovela u gubitke veće od 150 milijuna kuna te zato što je bila članica nadzornih odbora dviju tvrtki-kćeri u kojima je zabilježeno netransparentno poslovanje i koje su završile u stečaju. Također, i nakon prozivki u javnosti s istom praksom je nastavljeno pa je 7. svibnja ove godine donesena odluka o primanju u radni odnos na mjesto “prodavač-administrator” u Virovitici osobe s prezimenom Regvar, za koju se tvrdi da je članica obitelji brata Mate Regvara. Također, otprilike u isto vrijeme u Osijeku je na mjesto “regionalni prodavač” zaposlena ženska osoba za koju se navodi da je iz obitelji njegove supruge.

Prošlog tjedna Nacional je došao do dodatnih informacija na ovu temu pa se može doznati da je sin predsjednika Uprave preko student-servisa angažiran na logističkim poslovima, premda –pored 450 zaposlenih ljudi – po svemu sudeći ne postoji potreba za tim. Ondje ga nadgleda i broj odrađenih sati potvrđuje Tomislav Krkanić, inače i predsjednik Radničkog vijeća. Istovremeno, na mjestu prodavačice u Narodnim novinama koncem travnja ove godine zaposlena je Krkanićeva supruga Margareta.

“UKRATKO, NARODNE NOVINE Plenkovićevom odlukom pretvorile su se u igračku saborskog zastupnika Tušeka i njemu bliskih osoba. Nedavno su uručili otkaz rukovoditelju Službe prodaje, navodno zbog ‘skrivljenog ponašanja’, a čak i prije nego što je istekao njegov rok za žalbu raspisali su natječaj za to radno mjesto bez odobrenja Nadzornog odbora, što je izričito zabranjeno. U ovoj tvrtki Nadzorni odbor kao da ne postoji, a nereagiranje Vlade na sve skandale u Narodnim novinama ukazuje da to nije slučajno”, zaključio je Nacionalov izvor iz ove državne tvrtke.

Komentiraj