NAROD ODLUČUJE “Ustavni sud jedini je nadležan odlučiti o referendumu”

Članovi građanske inicijative Narod odlučuje u ponedjeljak je održala konferenciju za novinare, na kojoj je komentirala odluku Ustavnog suda i idbacivanju njihovih zahtjeva.

“Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu Građanske inicijative Narod odlučuje o nezakonitim postupanjima Vlade, Ministarstva uprave, Sabora. Ono što je važno istaknuti i naglasiti, Ustavni sud nije ulazio u meritum zahtjeva Građanske inicijative Narod odlučuje, ali bit će dužan to učiniti, jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, u onom trenutku kad to od njega zatraži Sabor, koji će to biti dužan tražiti”, reka je Luka Mlinarić iz inicijative.

Dodao je da će Sabor ili odbaciti izvješće i raspisati referendum, ili obratiti se Ustavnom sudu. “Isključivo Ustavni sud može odlučivati o tome jesu li ili nisu ti uvjeti zadovoljeni, a tada će Ustavni sud odlučivati o meritumu”, dodao je poručivši kako predsjednik ustavnog suda, Miroslav Šeparović ima potpuno pogrešno tumačenje.

“On kaže da se Sabor može ili ne mora obratiti Ustavnom sudu. To nije točno, a u zakonu stoji da Ustavni sud mora i jedini je nadležan o tome odlučivati”, kazao je Mlinarić.

Tvrtko Krpina iz inicijative rekao je kako je GI Narod odlučuje prikupila 10 posto više potpisa od potrebnih, a Vlada je, kaže, ‘samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija odredila da se 40.000 potpisa za jedno pitanje i 40.000 potpisa za drugo pitanje – poništava’. “Ustavni sud će biti dužan donijeti zaključak na temelju kojeg će se odlučiti je li izvješće ministra Kuščevića valjano, odnosno jesu li ispunjeni svi uvjeti o raspisivanju referenduma i donijeti odluku o ovom postupku”, kaže.

Kao i GI Istina o Istanbulskoj, najavili su kako će iskoristitit sve pravne mogućnosti koje imaju na raspolaganju te da će se i dalje zalagati za ustavno pravo na referendum i neposrednu demokraciju, prenosi N1.

Komentiraj