Inicijativa Narod odlučuje u ponedjeljak je održala konferenciju za novinare, na kojoj je zatražila da potpise za referendum ne provjerava Ministarstvo uprave, već Državno izborno povjerenstvo. Inicijativa je ujedno i optužila Vladu da je iznosila lažne tvrdnje kako je Inicijativa potpise prikupljala nakon rokova i van procedura.

“Pošto je riječ o sukobu interesa, Narod odlučuje smatra da je riječ o presedanu i konfliktu interesa te da brojanje interesa, vjerodostojno i nepristrano obavi DIP”, rekla je Natalija Kanački iz organizacijskog odbora Inicijative Narod odlučuje.

Članovi Inicijatoive dodali su kako su njihovi prijedlozi u skladu s modernim europskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.Smatraju da DIP ima kapacitete obaviti provjeru potpisa, jer se i inače bavi prebrojavanjem potpisa kad su u pitanju lokalni i predsjednički izbori.

“Svi znate koliko su se čudili, što Kuščević, što Jandroković, da je nama trebalo dva tjedna da prebrojimo potpise, a Vlada nije mogla donijeti ni odluku da se ide u provjeru potpisa”, kaže Luka Mlinarić. Članovi Inicijative zaključili su kako Vlada ne poštuje volju više od 400 tisuća birača koji žele referendum.

Komentiraj