Nar je dobar za zdravlje, ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva

Autor:

06.10.2021.,Sibenik - Bogata ponuda voca i povrca na sibenskoj trznici.
Pixsell/Dusko Jaramaz

Plod nara posjeduje snažna prirodna antioksidativna i protuupalna svojstva, pišu vitamini.hr.

Neka istraživanja ističu da nar ili šipak ima snažniju antioksidativnu moć od crnog vina i zelenog čaja. Antioksidativni kapacitet soka od nara čak je  tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, a to povoljno utječe na zdravlje organizma i prevenciju pojave bolesti.

Jedna studija naglašava njegovo dobro djelovanje na loši LDL kolesterol, oko 40% manje molekula LDL kolesterola je oksidiralo u prisustvu soka od nara.

Sok ploda nara, koji se sastoji od nakupina crvenih zrnaca kiselkasto-slatkog okusa i ugodne arome je izvor kalija, a sadrži i elemente u tragovima – magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Tu je i visoka razina vitamina C i vitamina skupine B.

Sok čisti organizam i od raznih toksina. U narodnoj medicini se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.