Voditelj oporbenog izaslanstva, Rijad Hidžab, rekao je u nedjelju kako bi izaslanstvo sirijske oporbe u Ženevi moglo napustiti mirovne pregovore ukoliko sirijska vlada i njezini saveznici nastave s bombaškim napadima i onemogućavanjem dostave humanitarne pomoći za opkoljena područja.

Rekao je u izjavi objavljenoj online kako bez UN-a i međunarodnog pritiska na sirijsku vladu da prekine s “nasiljem” neće biti razloga da najveća oporbena skupina koju podupire Saudijska Arabija ostane na pregovorima u Ženevi, navodi Dnevik.hr.

Oporbeno izaslanstvo sastalo se s posebnim izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom prvi put u nedjelju. Zahtijevaju da se poduzmu napori kako bi se poboljšali humanitarni uvjeti u zemlji ili će odustati od političkih pregovora.

“Došli smo u Ženevu samo stoga što smo dobili precizna obećanja da će se postići ozbiljan napredak u humanitarnoj situaciji”, rekla je Basma Kodmani, članica oporbenog pregovaračkog izaslanstva na konferenciji za novinare, prenosi Dnevnik.hr.

Zahtjevi su navedeni u rezoluciji Vijeća sigurnosti donesenoj prošli mjesec koja podupire mirovni proces u Siriji. Basma Kodmani je rekla kako su je u to uvjeravali de Mistura, glavni tajnik UN-a, Ban ki-moon i John Kerry, američki državni tajnik .

Salim al-Muslat, glasnogovornik HNC-a  rekao je kako su spremni učiniti deset koraka ukoliko vladino izaslanstvo učini samo jedan, ali on vjeruje da postoji premala spremnost sirijskog predsjednika da učini ustupak. “Režim nije došao pronaći rješenje, već kupiti vrijeme da pobije što više sirijskog naroda”, rekao je.

Farah Atasi, članica oporbenog izaslanstva  rekla je kako je prerano reći koliko će dugo izaslanstvo ostati u Ženevi. UN očekuje kako će pregovori trajati šest mjeseci.

Komentiraj