NAPUŠTAJU GA POUZDANICI Netanyahu raspustio ratni kabinet

Autor:

epa11403009 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the Knesset plenum vote on the ultra-Orthodox conscription to military service law, in the Knesset, Israeli parliament in Jerusalem, 10 June 2024. The Knesset vote on the controversial exemption for ultra-Orthodox Yeshiva students from military conscription. Israel’s Supreme Court heard on 02 June a response by the state over the ultra-Orthodox recruitment issue, after previously extending a deadline for the government to present a conscription plan for ultra-Orthodox Jews, who are traditionally exempt from military service.  EPA/ABIR SULTAN

EPA/ABIR SULTAN

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je šesteročlani ratni kabinet nakon što je bivši general i centrist Benny Gantz napustio vladu, rekao je izraelski dužnosnik u ponedjeljak.

Očekuje se da će se Netanyahu savjetovati o ratu u Gazi s malom skupinom ministara, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočio sa zahtjevima nacionalističko-vjerskih partnera u njegovoj koaliciji, ministra financija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući SAD.

Forum je osnovan nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u listopadu i nakon što je uključio i Gantzova partnera Gadija Eisenkota i vođu vjerske stranke Shas Aryeha Derija kao promatrače.

Gantz i Eisenkot napustili su vladu prošlog tjedna zbog toga što Netanyahu nije izradio strategiju za rat u Gazi.

ISPORUKA POMOĆI Izrael najavljuje ‘taktičku pauzu’ u vojnoj ofenzivi na jugu Gaze

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.