Napulj u euforiji čeka naslov prvaka Italije od 1990. godine

Lice mladog Diega Armanda Maradone s murala na Trgu gleda čuda u Napulju i promatra kako se grad sprema za slavlje u kojem nije uživao otkako je argentinska nogometna zvijezda bila na vrhuncu prije više od 30 godina.

Čudo za Napuljce, koji su odrasli u gradu prožetom misticizmom i praznovjerjem događa se na terenu, dok njihova momčad željno čeka treći naslov prvaka Italije i priprema se za svoje prvo četvrtfinale u Ligi prvaka (protivnik u dvije utakmice je Milan).

“Ovo dolazi iz Maradonine duše. To je on, gleda nas odozgo”, rekao je Raffaele Cardamone, 51-godišnji vozač kamiona, pokazujući na novodovršeni mural koji prikazuje Maradonu.

“To je Božja ruka”, dodao je referirajući se na slavni pogodak Maradone rukom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine koji je pomogao Argentini da izbaci Englesku.

Maradona je također bio pokretačka snaga Napolija u to vrijeme te mu pomogao da osvoji svoj prvi naslov prvaka 1987. i drugi samo tri godine kasnije.

11 kola prije kraja sezone klub iz južne Italije ima velikih 19 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lazio i njihov san o naslovu mogao bi postati stvarnost već u drugoj polovici travnja, što znači više od mjesec dana prije posljednjeg prvenstvenog susreta.

Napolitanci već slave treći Scudetto ili doslovno štit kako je u Italiji poznato kada se osvoji naslov prvaka. To se vidi kao osveta bogatim sjevernim gradovima Torinu i Milanu čije su momčadi Juventus, Inter Milano i Milan već posljednja tri desetljeća dominirali prvenstvom.

Napolitanci su odustali od svoje tradicionalne scaramanzie, a to je niz rituala ukorijenjenih u popularnoj kulturi kako bi se spriječila loša sreća pa su gradski majstori već izradili figurice novih heroja grada. Kartonske siluete igrača nižu se gradskim četvrtima, vespe se vijugaju uskim uličicama, a plave zastave vijore ispred trgovina.

Posteri prikazuju Maradonu u raju kako predaje Scudetto nigerijskom napadaču Victoru Osimhenu i gruzijskom krilnom igraču Kviči Kvaratškeliji, inače dvjema glavnim zvijezdama sadašnje momčadi.

Stanovnici su pokrenuli inicijativu za prikupljanje sredstava vezano za financiranje Scudetto zabave za koju kažu da će trajati danima i čiji je cilj obojiti gradske zidove te ulice u plavu boju kluba.

“Euforiju je nemoguće obuzdati”, rekao je Antonio Sarracino koji u svojoj trgovini drži limenku za prikupljanje donacija.

Napolitanci se nadaju da sportska slava može biti poticaj gradu u kojem je siromaštvo i dalje rašireno, ali u kojem se život poboljšava zahvaljujući rastu turizma. Istraživački institut Demoskopika procjenjuje povećanje broja dolazaka od 13% ove godine u usporedbi sa prošlom godinom.

“Prva dva ligaška naslova došla su u drugom razdoblju i nije bilo puno turizma. Bilo je velikih lokalnih slavlja, ali nije išlo dalje od Napulja”, istaknuo je Ernesto Monte.

Romanopisac i pjesnik Erri De Luca prisjeća se da se Maradona, koji je i dalje najveći heroj grada i stadion se zove po njemu pridružio momčadi samo nekoliko godina nakon potresa 1980. godine u obližnjem području Irpinije u kojem je poginulo čak 2.700 ljudi.

“To je bio grad, koji se još otresao prašine od potresa. Imao je mafijaške ratove Camorre na ulicama i u zatvoru. Turisti su ovamo dolazili samo da bi otišli ravno na otoke i obalu. Napulj je atrakcija”, izdvojio je.

Vjerojatni ligaški naslov možda neće biti jedini trijumf za Napoli ove sezone, a mnogi navijači nadaju se da bi po prvi put u svojoj povijesti mogao doći do finala Lige prvaka.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner