‘Napuhanost’ i veću količina tekućine iz tijela u mišićima treba kontrolirati

Marko Prpic/PIXSELL

Ukoliko želite brzo i trajno povećati mišićnu masu prije svega se usredotočite na propisani trening snage, piše Women’s Health.

Različite vrste treninga, koji daju brze rezultate daju zadovoljstva podizanja tereta i veći izgled mišića, no to je samo privremni efekt. ‘Napuhanost’ i veću količina tekućine iz tijela u mišićima treba kontrolirati.

“Mišićna masa se povećava treningom i programom prehrane, koji u određenom vremenskom razdoblju može povećati veličinu mišićnih vlakana”, ističe fiziologinja Jacque Crockford.  

Mišićno vlakno ili miofibrila se sastoje i od snopova proteina, koji pomažu u kontrakciji i opuštanju mišića. Oni mogu postati deblji i jači kroz program redovitog treniranja. Tekućina u mišićima samo daje ‘napuhani’ izgled.

Svima je poznato da mišići rastu, oštećuju i ponovo se izgrađuju, u starosti se obično gubi mišićna masa. Muški hormon testosteron brže stvara mišićno tkivo. Na rast mišića utječe i hormon rasta, inzulin…

Neki sportaši i rekreativci će brže ‘dobiti’ mišiće, a prve promjene su vidljive već nakon više mjeseci treninga. Tri treninga tjedno, više serija s ponavljanjima i s odgovarajućom težinom, prehrana bogata proteinima i dovoljno sna daju najbolje rezultate.

Komentiraj