Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Napreduje gradnja karlovačkog akvarija i muzeja rijeka KAquarium

Gradnja Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka KAquarium, koja je započela prije dva mjeseca, dobro napreduje, a ovih dana slijedi osnutak javne ustanove koja će njime upravljati, kao i usvajanje marketinške strategije, rečeno je na tiskovnoj konferenciji održanoj na gradilištu.

Projekt je vrijedan 36 milijuna kuna, financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljna ideja proizlazi iz bioraznolikosti četiriju karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz rijeke, no akvarijski živi fond predstavljat će floru i faunu svih europskih rijeka i jezera.

Gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) rekao je da se zbog te buduće turističke atrakcije “osjeća kao ministar turizma”. Njegova zamjenica Marina Kolaković dodala je da su, uz gradnju intenzivne i sve druge aktivnosti pa tako i umrežavanje gospodarske, znanstvene i edukacijske zajednice te turističkih agencija, ne bi li u budućem akvariju u rujnu naredne godine zaživjele sve njegove funkcije.

Gradonačelnik Jelić dodaje da će stalno zaposlenje u budućoj javnoj ustanovi naći deset osoba, a još će njih pedesetak raditi neizravno te da je njemu kao gradonačelniku najvažniji taj aspekt gospodarskog razvoja.

Partneri na ovom projektu su Grad Karlovac, Gradski muzej Karlovac, udruga za zaštitu okoliša i prirode PAN, Hrvatski veterinarski institut i Hrvatski institut za biološku raznolikost. Projekt se izvodi prema rješenju tvrtke STUDIO 3LHD iz Zagreba, izvođači radova su karlovačke tvrtke AB gradnja te ENA i KGH iz Zagreba.

Marija Janžetić, direktorica AB gradnje, rekla je da je u dva mjeseca, od kada je bio položen kamen temeljac, napravljen veliki iskop te je u tri podzemne etaže ugrađeno 160 tona armature, preko 1.500 tona betona, završena je hidroizolacija ukupne površine od oko dvije tisuće četvornih metara te da će za koji mjesec sve to biti zatrpano zemljom i ozelenjeno – sve prema projektu STUDIO 3LHD, koji je za to uklapanje u obalni prostor već nagrađen od arhitektonske struke.

“Za sada ide sve prema planu, nadamo se da ćemo i dalje imati poslovnu sreću i lijepo vrijeme i da će narednog ljeta akvarij biti u punoj funkciji”, rekla je Janžetić.

Komentiraj