Mnogobrojni neprijatelji Islamske države u Siriji i Iraku u srijedu su napredovali na više fronti, što je stvorilo najveći pritisak na ovu terorističku skupinu od njezina proglašenja kalifata prije dvije godine.

Glasnogovornik saveza u sjevernoj Siriji kojeg podržava SAD rekao je kako su spremni na osvajanje grada Manbija, tjedan dana nakon što je započet napad čiji je cilj odsjeći posljednji dio turske granice pod kontrolom Islamske države.

U njihovoj blizini, prema zapadu, pobunjenici koji se bore protiv Islamske države i vlade predsjednika al-Assada rekli su kako su se borci Islamske države povukli iz područja blizu granice.

Assadova vojska, potpomognuta ruskim zračnim napadima, također je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu protiv Islamske države, te su napredovali prema jugu.

Na drugoj strani samoprozvanog kalifata, 750 kilometara nizvodno Eufrata, vojska iračke vlade prenosi kako su ušli u nastanjeni dio Falluje, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom Islamske države, najbližeg Bagdadu.

Iračku vladu podržavaju i američke zračne snage, kao i šijitska vojska povezana s Washingtonovim neprijateljem Iranom.

Petogodišnji građanski rat u Siriji i slabost iračke vlade otežavaju svjetskim silama i njihovim raznim kopnenim saveznicima u koordinaciji pohoda protiv neprijatelja.

No simultani napadi na više fronti stvorili su pritisak bez presedana na militante Islamske države koji su na teritoriju s milijunima stanovnika nametnuli okrutnu vlast, a od svih svjetskih i regionalnih sila stvorili neprijatelje.

Pohod kojeg vodi savez potpomognut SAD-om, nazvan Sirijskim demokratskim snagama (SDF), najambiciozniji je takve vrste u Siriji, gdje je Washingtonu prije nedostajalo učinkovitih kopnenih saveznika.

Mali kontingent američkih specijalnih snaga pomaže SDF-u, koji je osnovan prošle godine kako bi kombinirao uspješne kurdske snaga s arapskim saveznicima prihvatljivijim Turskoj, američkom savezniku u regiji.

Cilj ofenzive, započete prošlog tjedna, osvojiti je područje oko grada Manbija zapadno od Eufrata, te odsjeći zadnjih 80 kilometara sirijsko-turske granice iz ruku Islamske države.

Islamska država godinama koristi taj dio granice kao glavnu rutu za dobavljanje oružja i ratnika, a nedavno i za slanje sljedbenika natrag u Europu kako bi vršili napade poput onih u Bruxellesu i Parizu prošle godine.

SDF je napredovao do rubnih dijelova Manbija, no nije još ušao u grad kako ne bi naudili civilima, rekao je glasnogovornik vojnog vijeća SDF-a za Manbij, Shafan Darwish.

“Možemo tamo ući kad god to odlučimo, no oprezni smo zbog prisutnosti civila”, rekao je Darwish, dodavši kako je “oslobađanje Manbija riješena stvar”.

Darwish je rekao i kako su borci Islamske države pobjegli iz grada, no da su postavili eksplozive u tamošnjim kućama.

Zapadnije uz granicu borci Islamske države nenadano su se povukli iz sela u blizini grada Maree nakon protunapada protu-Assadovih pobunjenika, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Islamska država prošlog je mjeseca uspjela opkoliti taj pobunjenički grad, zatočivši tisuće civila, što je potaknulo američku koaliciju da pobunjenicima zračnim putem dostavi oružje, tvrde pobunjenički izvori.

Pobunjeničke snage u Marei u srijedu su slomile opsadu kad su osvojile selo Kafr Kalbin na cesti koja Mareu spaja s Azazom, 20 kilometara sjeverozapadno, kod granice s Turskom.

“Čini se da se Islamska država ne može nositi s više bojišnica odjednom. To je strateško područje, bili su jako blizu da uđu u Azaz”, rekao je direktor opservatorija Rami Abdulrahman.

Assadova vojska je uz pomoć ruskih zračnih snaga također započela ofenzivu protiv Islamske države. Libanonski mediji koji podržavaju Assada nazvali su to “utrkom do Raqqe”, tj. do osvajanja teritorija oko prijestolnice Islamske države prije no što ona padne pod američke snage.

Assad već pet godina vodi građanski rat protiv nekoliko neprijatelja. U utorak se zavjetovao da će vratiti “svaki centimetar” Sirije u govoru koji je protumačen kao prepreka diplomatskim pokušajima da se sukob završi. Assada podržavaju Moskva i Teheran, a protive mu se Washington, europske sile, arapske države i Turska.

Iračke vladine snage u srijedu su se po prvi put probile u naseljeni dio Falluje, uporište Islamske države, nakon što su se prošlog tjedna zaustavile na rubovima tog grada.

“Naše snage započele su napredak u al-Shuhada ujutro u ranim satima”, rekao je Sabah al-Numani, glasnogovornik elitne protuterorističke službe.

“Trenutno čistimo naselje od bomba na cestama i zamka u kućama, a tada ćemo ga prepustiti policijskim snagama da drže teritorij”, rekao je Numani. Iduća meta je centar grada.

Premijer Haider Abadi naredio je napad na Falluju na Eufratu prošlog mjeseca. Ovaj riskantan plan razlikuje se od plana njihovih američkih saveznika koji žele da se Bagdad koncentrira na osvajanje iračke prijestolnice Islamske države, grad Mosul na rijeci Tigris, prema sjeveru.

Fallujah, grad udaljen samo sat vremena vožnje od Bagdada, teritorij je gdje su suniti dugo pružali otpor šijitskoj vladi u Bagdadu, te gdje je SAD vodio svoje najveće bitke tijekom okupacija između 2003. i 2011.

Washington brine da bi iračka vojska tamo mogla biti zaustavljena, te oko uloge šijitskih snaga čiji su vođe prošlog tjedna kritizirale Abadija zbog usporavanja napada radi zaštite civila.

Ujedinjeni narodi u srijedu su rekli kako je u Falluji zatočeno oko 90 tisuća civila, što je dvostruko više od njihove ranije procjene.

Komentiraj