NAPREDAK ‘Nedopustive su Dodikove prijetnje biskupu Komarici’

Tomislav Miletic/PIXSELL

Napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu predstavljaju otvorenu prijetnju koja je nedopustiva, stajalište je uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” iz kojega su u ponedjeljak pozvali sve odgovorne da biskupa zaštite ali i da se ne dopusti da ostane zamagljena istina o progonima i obespravljenosti Hrvata u RS na koju on uporno ukazuje.

Reagirajući na ponovljene Dodikove optuže i uvrede na račun biskupa Komarice iz središnjice “Napretka” u Sarajevu su ocijenili kako se aktualni predsjednik RS očevidno drži “stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji” te stoga ni biskup ne bi smio postavljati pitanja poput onoga što je s pravima prognanih Hrvata.

Dodik je prošlog tjedna najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati no iz “Napretka” podsjećaju kako je svaki dijalog prekinut još prije pet godina  i to voljom vlasti RS.

“Istina se ne može skriti, ma koliko Dodik ‘ravnopravnost’ Hrvata demagoški legitmirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u vladi RS-a, stoji u “Napretkovoj” izjavi.

Ističu kako se biskup ustrajno zalaže za male, obične ljude koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta.

Dodik je pak, kako ocjenjuju, dužan odgovoriti na biskupovo legitimno pitanje “gdje su moji katolici i gdje su njihova prava” a žalosnim su ocijenili to što u biskupovu obranu od Dodikovih napada nije stao nitko od hrvatskih dužnosnika u BiH.

Iz HKD “Napredak”  iskazali su punu potporu biskupu Komarici u njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u, te su apelirali i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u tom entitetu uz poruku kako “vapaj za istinom i pravdom banjolučkog biskupa ne smije ostati usamljen”.

Komentiraj