DOKUMA FILM FESTIVAL U MAKARSKOJ OD 1. DO 6. LIPNJA

Makarska je spremna za DokuMA Film Festival koji će se održati od 1. do 6. lipnja. Ono što se nekada činilo kao “san luđaka”, postalo je stvarnost, i to već treću godinu. To je grad koji petnaest godina ne posjeduje funkcionalno kino i filmsku distribuciju pa se činilo poprilično ambiciozno u takvom mjestu pokrenuti filmski festival. Sve je počelo u studenom 2013. kada su redatelji Jadran Puharić, Josip Vujčić i Kristina Kumrić te ilustratorica Maja Marković osnovali udrugu Dokuma koja je pokrenula taj filmski festival.

Vujčić, tajnik udruge Dokuma, smatra da je malo čudo to što je pred vratima treće izdanje festivala. “Na početku smo svima morali dugo kucati na vrata i predstavljati svoj projekt od nule, a mnoga su vrata tada ostala zatvorena, dok danas drugi nama kucaju na vrata i ne možemo ni primiti sve koji nude suradnju”, rekao je Vujčić i dodao da bi svi organizatori festivala i srodnih kulturnih događanja na pitanje što im nedostaje, uglas odgovorili: financije. “Napredak će biti vidljiv tek onoga dana kada se donacije u kulturi tretiraju kao porezne olakšice. U takvom sistemu i država bi mogla izdvajati manje za kulturu. Što se tiče udruga građana, one su zadnjih godina dobile lošu reputaciju jer su se takvima predstavljali i sportski klubovi s višemilijunskim profitom. Ono što mogu mirne duše reći za udrugu Dokuma je to da nitko u dvije i pol godine nije primio plaću za rad u udruzi niti kune honorara za organizaciju festivala. Mi smo doslovno, a ne samo figurativno, neprofitna udruga građana i festival radimo zbog ljubavi prema svom gradu i sedmoj umjetnosti”, istaknuo je Vujčić.

Kaže da festival promovira kratke dokumentarce pa imaju brojne premijerne naslove i filmove mladih autora koji koketiraju s eksperimentalnim i animiranim formama. Za međunarodnu konkurenciju ‘’Mali Garmaz’’ godišnje se prijavi dvjestotinjak naslova. Direktor festivala i glavni selektor Jadran Puharić odabire desetak filmova koji se natječu za nagrade. Ostatak programa revijalnog je tona i predstavlja zemlje partnere i najbolje recentne radove regionalnih akademija, a kroz program ‘’Dugi hit film’’ organizatori nude naslove koji imaju i umjetničku kvalitetu i teme koje mogu privući široki krug publike. Akademije koje sudjeluju u programu ‘’Dokuma CrossBorder’’ odabrale su filmove kojim će se predstaviti u sekciji ‘’Regionalni studentski film’’, dok će se Fakultet dramskih umjetnosti iz Cetinja predstaviti u međunarodnoj konkurenciji filmom “Revolucionarni dom” redatelja Seada Šabotića.

Vujčić je za Nacional istaknuo filmove iz ovogodišnje konkurencije: “Filmovi ‘Cobain: Montaža užasa’ i ‘Slušaj me, Marlone’ primjer su filmova iznimne umjetničke vrijednosti koji su istovremeno privlačni širokoj publici. Film koji će otvoriti festival, dansko-švedska ‘’Ekspedicija na kraj svijeta’’, vizualno je fascinantan film s aktualnom tematikom globalnog zatopljenja”.

  • ‘UDRUGE GRAĐANA su posljednjih godina dobile lošu reputaciju jer su se takvima predstavljali i sportski klubovi s višemilijunskim profitom’, kaže Josip Vujčić

Nakon Češke i Poljske, ovogodišnja zemlja partner je Danska. “Riječ je o istinskoj filmskoj velesili, a njihova kinematografija je svjetski relevantna. Ostvarili smo sjajan odnos s danskim veleposlanstvom, Danskim filmskim savezom i nacionalnom Danskom filmskom školom u Kopenhagenu pa publiku u Makarskoj čeka niz hrvatskih premijera vrhunskih filmova nagrađivanih danskih autora. Predstavit će se nova generacija danskih filmaša kroz studentske filmove“, govori Vujčić.

Cilj udruge je i dugoročni razvoj kulturnog turizma.

“Specifičnost kulturnog turizma je ta da je to jedini oblik turizma koji nudi sadržaje i za goste i za lokalno stanovništvo. Mnogi žitelji malih turističkih mjesta dobro znaju kako je to kada je cijela sezona krcata događanjima, ali većina ih radi pa nema vremena za njih, a onda dođe jesen i do sljedećeg ljeta praktički se ništa ne događa. Jasno nam je da ne možemo očekivati da se cijela turistička strategija okrene ka kulturi, ali pravim projektima u pred i post sezoni grad može privući nove turiste kvalitetnim kulturnim sadržajima, ali i omogućiti građanima da u njima uživaju”, govori Vujčić.

Prvi projekt Dokume bio je ‘’Grad bez kina’’ kroz koji već treću godinu organiziraju projekcije, uglavnom domaćih dokumentaraca. “Ne znam za podatke sličnih programa u državi, ali mislim da je naš prosjek od 90 posto ispunjenosti dvorane sigurno pri vrhu za takvu vrstu programa. Posebno smo ponosni na to što su dva filma s lanjske radionice primljena u konkurenciju Dana hrvatskog filma i što su studenti iz različitih država koji su se upoznali u Makarskoj nastavili surađivati na novim projektima. Na jesen smo domaćini 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koju organiziramo s Hrvatskim filmskim savezom i koja je uz Pulu najstariji filmski festival u Hrvatskoj”, zaključio je Vujčić.

Komentiraj