Napokon ukinuti biljezi: Nećemo ih trebati za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice…

Od 1. rujna, za izdavanje 177 dokumenata više nije potrebno kupovati državne biljege. Biljezi nam više neće trebati za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice, za otvaranja obrta i cijelog niza drugih dokumenata.

Naime, od 1. rujna na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi. Iz Porezne uprave za RTL su potvrdili da se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje.

Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom Gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja, rekla je da će sad sve svima biti jednostavnije.

“To znači jednostavno da je to strankama, a i nama, na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao i iz popisa birača, kad govorimo o djelatnosti našeg Gradskog ureda za opću upravu, oslobođene su od naplate upravne pristojbe”, kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

“Isto tako, upravni postupci više se ne naplaćuju, ni jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka stoji 140 kuna”, rekla je Ettinger.

Komentiraj