NAPOKON DOGOVOR? Prekid vatre u Siriji na snagu stupa 27. veljače u ponoć

EPA/STR

Prekid vatre u Siriji koji su dogovorili Rusija i SAD na snagu će stupiti 27. siječnja u ponoć, javlja BBC. Dužnosnici Rusije i SAD-a sastali su se tijekom vikenda, a sada je objavljen i nacrt prijedloga.

Agencija Reuters javlja kako su zapadni diplomati rekli da prekid vatre neće uključivati Islamsku državu i Nusra Front, poveznu s al-Qaedom. Američki dužnosnici poručuju kako plan uključuje da vldine snage i oporbene skupine pristanu na primirje do petka. Službena objava prekida vatre očekuje se nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Svjetske su sile dogovorile primirje 12. veljače, a ono je trebalo na snagu stupiti unutar jednog tjedna. Ipak, taj je rok prošao, a skepticizam oko novog dogovora bio je sve veći. U Siriji se nastavio val nasilja, a u nedjelju je u dva bombaška napada u Damasku i Homsu poginulo više od 140 osoba.

Od početka sirijskog konflikta u ožujku 2011. godine poginulo je više od 250 tisuća Sirijaca, a oko 11 milijuna napustilo je svoje domove.

Komentiraj